eur:
389.8
usd:
363.76
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az angolok taroltak, az olaszok és a németek visszaestek a futballkupákban

Az angolok soha nem látott sikerét hozta a 2006-os ősz az európai labdarúgó-kupákban - ez derül ki az Inforádió gyorsértékeléséből. Hét angol csapat rajtolt a Bajnokok Ligája, vagy az UEFA-kupa csoportküzdelmeiben, s mindegyik csoportgyőztes lett!

A Bajnokok Ligájában a Chelsea, az Arsenal, a Liverpool és a Manchester United, az UEFA-kupában a Blackburn, a Tottenham és a Newcastle is megnyerte a maga csoportját.

Példátlan angol siker

Az angol klubok az ötéves teljesítményt figyelembe vevő UEFA-rangsorban a 2005-2006-os idény után a másodikról visszaestek a harmadik helyre, így őszi teljesítményük akár meglepőnek is mondható. Alighanem ugyanakkor választ ad az ősszel sokszor, több fórumon is feltett kérdésre, melyik is jelenleg a legerősebb bajnokság.

Kicsit visszaestek a spanyolok

A második hely a spanyoloké, a csoportkörökbe eljutott mind a hét csapatuk várhatja a tavaszi folytatást. A BL-ben a azonban "csak" a Valencia lett csoportelső, a Real Madrid és a Barcelona csoportmásodik.

Az UEFA-kupában az Espanyol megnyerte csoportját, a Sevilla, a Celta és az Osasuna a második helyen végzett. Az elmúlt öt évből egyébként csak egyszer fordult elő, ami 2006 őszén: a spanyolok teljesítménye az angoloké mögött maradt.

Nem csak a Lyonból áll a francia futball

A franciák harmadikak! Két csapatuk (Lyon, Lille) maradt a Bajnokok Ligájában, a Bordeaux átkerült az UEFA-kupába, ahol állva maradt a Nancy, a PSG és a Lens is.

Az, hogy az európai futball következő tavaszán szereplő 48 közé hat francia is bekerült, jól jelzi: bár a Lyon kiemelkedik a Ligue 1-ből, nem csak egy csapatból áll a francia futball.

Hiányzik a Juve az olaszok híveinek


Az olaszok 2005 tavaszán a harmadik, majd 2006 tavaszán a második helyen álltak az UEFA rangsorában. Most ismét visszacsúsztak az angolok mögé, miközben a spanyolok is maradtak előttük, s először előzték meg őket a franciák.

A BL csoportkörében szerepelt mindhárom olasz gárda (Inter, Milan, Roma) továbbjutott, ugyanakkor az UEFA-kupában már csak két csapatuk áll, a Livorno és a Parma. A Palermo kiesett. Az olaszok igazságos megjegyezni: a Juventus és a Fiorentina nem indulhatott a nemzetközi porondon.

A hollandok megelőzték a németeket

Év végi hetedik helyük után most ötödikek a hollandok, mégpedig elsősorban jó UEFA-kupa-szereplésüknek köszönhetően. A PSV állva maradt a BL-ben, az Ajax, a Feyenoord és a meglepetésre csoportgyőztes AZ folytathatja menetelését a második számú sorozatban.

Némi meglepetés, hogy a németek még hátrább szorultak: az ötödikről ősszel visszaestek a hatodikra. Csak a Bayern München maradt versenyben a Bajnokok Ligájában, a Werder és a Leverkusen képviseli majd a Bundesligát az UEFA-kupában.

Összesen tizenöt ország csapata szerepel a tavasz 16 BL- és 32 UEFA-kupa-résztvevője között, mindössze háromnak (Ukrajna, Belgium, Törökország) lesz csak egyetlen képviselője.


Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×