eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Négy tinédzser, 9 újonc a magyar válogatott keretében

Várhidi Péter szövetségi kapitány ígéretéhez híven közzétette a jövő szerdai, Kanada elleni válogatott mérkőzésre készülő keret névsorát. A huszonnégy meghívottból kilencen korábban még sohasem léptek pályára az A válogatottban. A keret magját a 2005 őszén az utánpótlás Európa-bajnokságon a nyolcas döntő közelébe jutott, az olaszok ellen csak nagy csatában elbukó legénység adja, de bekerült a keretbe négy tizenéves is. Németh Krisztián, Filkor Attila, Farkas Balázs és Vass Ádám nemrégiben tagjai voltak a Cipruson sikerrel szerepelt U19-es válogatottnak

Várhidi Péter - akinek megbízatása egyelőre csak a kanadaiak elleni, székesfehérvári találkozóra szól - a csúfos kudarcot hozott máltai selejtezőn szerepeltek közül csak Juhász Rolandot, Vanczák Vilmost, Tóth Balázst, Huszti Szabolcsot, Gera Zoltánt és Torghelle Sándort hívta meg újra. A cserepadon ülők közül Fülöp Márton és Horváth András is kerettag lett. A többiek ellenben kimaradtak...

A kapitány elődjével ellentétben az MTK játékosaira épít: a 24 meghívott között heten képviselik a bajnokságban vezető kék-fehéreket, egyébként rajtuk kívül az NB I-ből csak az újpesti Sándor György és a soproni Horváth András kapott meghívást.

Visszakerültek a kiválasztottak közé a legutóbb még a Matthäus-érában szerepelt légiósok, így Bodnár László, Hajnal Tamás - az átlagosztályzatok alapján a Bundesliga 2 legjobb középpályása - és Bodor Boldizsár. Ugyancsak várja a kapitány az angol Watfordban a keddi Ligakupa-mérkőzésen is a kezdőcsapatban szerepelt Priskin Tamást.

"Az elvárásoknak megfelelően a kerethirdetéskor a fiatalítást tartottam a legfontosabb feladatomnak - mondta a szövetség honlapján Várhidi Péter. - Mivel az előző korosztály nem ért el kellő sikereket, ideje a jövőre koncentrálnunk. Ez a felkészülési mérkőzés alkalmat ad arra, hogy a fiatal tehetségek bizonyítsanak, és megmutassák: alkalmasak arra, hogy a nemzeti csapat keretének tagjai legyenek. Éppen ezért vállalom a fiatalítás felelősségét, és remélem, egy olyan csapatot küldök pályára Kanada ellen, amely játékával elnyeri a szurkolók szimpátiáját is."

A huszonnégyes keret kapcsán alaptizenegyről még nem érdemes beszélni - különösen amiatt, hogy a várhatóan kulcsembernek számító Gera Zoltán és Huszti Szabolcs - a Bayern München szerdai legyőzését hozó hannoveri gól szerzője - is könnyebb sérüléssel nyűglődik egyelőre.

Ugyanakkor érdemes megfigyelni, hogy az olaszok elleni, tavalyi utánpótlás Eb-selejtezőn szerepeltek védők és középpályások közül csak a sérült Máté Péter és Takács Zoltán, valamint Czvitkovics Péter nincs a keretben, Vadócz Krisztián biztonsági tartalék.

Várhidi Péter négy játékosát felvitte a 19 évesek közül az A válogatottba. Németh Krisztián már az NB I-ben is letette a névjegyét, Farkas Balázs a Dinamo Kijev első csapatában debütált a ciprusi torna előtt, Filkor Attila az Inter ifjúsági csapatának egyik legjobbja, Vass Ádámot éppen a napokban rendelték fel az első csapathoz a Stoke Cityben.

Ezek a fiatal játékosok voltak a legérettebb tagjai az ifjúsági válogatottnak, ők azok, akik már a felnőttek között is képesek megállni a helyüket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×