INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Vizsgálják a súlyos hálózati hiba okát Németországban

InfoRádió / MTI
Egyelőre nem tudják, mi okozta a németországi elektromos hálózat meghibásodását - közölte vasárnap reggel az RWE német áramszolgáltató vállalat szóvivője.

Az esseni vállalat képviselője arról tájékoztatott, hogy szakemberek vizsgálják a német hálózati hibát, amely szombaton éjfél előtt több nyugat-európai országban "rövidzárlatot", azaz átlagosan mintegy fél órán keresztül tartó áramkimaradást okozott.

Áram nélkül maradtak a háztartások több német tartományban is, így Észak-Rajna-Vesztfáliában, Bajorországban, Baden-Württembergben és Saarvidéken, de - bár csekélyebb mértékben - sújtotta az áramszünet szinte az összes tartományt.

Rövid időre megbénult a forgalom a kölni repülőtéren, és átmeneti ideig a tartalék aggregátorok üzembe helyezésére volt szükség.

Több nyugat-európai országban volt kimaradás

Franciaországban mintegy ötmillió fogyasztó, azaz a lakosság 10 százaléka maradt áram nélkül. Hasonló áramszünetek voltak Olaszország, Belgium és Spanyolország több körzetében is.

A német RWE szóvivője kora hajnalban még azt állította, hogy a hálózatnak a hirtelen lehűlés miatti túlterhelése okozta az áramszünetet, amely leginkább Köln várost és környékét érintette. A szóvivő kora reggeli közlése szerint a hálózatban alacsony frekvenciát észleltek, amelyet egy erőműben történt meghibásodás okozhatott. Mindazonáltal ez csak feltevés, a vállalat még a reggeli órákban is "sötétben tapogatódzott" a hiba okát illetően.

Segített egy francia cég

A németországi hálózat tehermentesítésére az EDF francia áramszolgáltató is közbelépett, jelentős mennyiségű elektromos energiát juttatva a német hálózatba. Az EDF hangsúlyozta, hogy a probléma a német hálózatban keletkezett.

Az áramkimaradás kapcsán személyi sérülésről, illetve különösebb anyagi károkról kora reggelig nem érkezett jelentés.

A címlapról ajánljuk