eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Schumacher nyerte a Kínai Nagydíjat

A hétszeres világbajnok Michael Schumacher nyerte a Forma-1-es Kínai Nagydíjat a címvédő spanyol Fernando Alonso és az olasz Giancarlo Fisichella előtt. Sikerével a Ferrari német sztárja két futammal a zárás előtt átvette a vezetést Alonsótól a pilóták pontversenyében. Mindkettőjüknek 116 pontja van, de Schumacher eggyel több győzelmet aratott az idény során. A konstruktőröknél ugyanakkor a Renault visszavette a vezetést a Ferraritól.

A szombati időmérő edzéshez hasonlóan vizes pályán kezdték meg a körözést a versenyzők, ugyanis az eső mintegy fél órával a rajt előtt állt csak el.

A starttól gond nélkül eljött a mezőny, bár a brazil Rubens Barrichellónak nem sikerült ideálisan a kezdés, ugyanis az első kanyarban csapattársa, a brit Jenson Button és a finn Kimi Raikkönen is elment mellette. Az élen Alonso repülőrajtot vett és már az első néhány kör alatt tetemes előnyre tett szert riválisaival szemben. Michael Schumacher maradt a hatodik helyen.

Miközben Raikkönen Buttont is megelőzte és a második helyen autózó Fisichella nyomába eredt, a kilencedik körben Schumacher is megkezdte a felzárkózást: lehagyta Barrichellót és ezzel feljött az ötödik pozícióba.

A finn "Jégember" és a hétszeres világbajnok kerpeni pilóta ezután is folytatta az "akciózást", előbbi elment Fisichella, utóbbi pedig Button mellett, így a 14. körben Alonso, Raikkönen, Fisichella, Schumacher volt a sorrend.

A 16. körben elkezdődött a boxkiállások sorozata: az élcsoport tagjai közül először Raikkönen látogatta meg szererlőit, de mint később kiderült, a tankolás felesleges volt, hiszen két körrel később az autója motorja tönkrement, így a finn versenyző számára véget ért a futam.

Michael Schumacher a 21. körben ment ki, üzemanyagot igen, új gumikat azonban nem kapott. A Renault más taktikát választott: egy körrel később az élen álló Alonso gépén lecserélték az abroncsokat, a második helyezett Fisichella ugyanakkor - bár kiment a boxba - régi gumijaival száguldott tovább.

Miközben az aszfalt fokozatosan száradt, féltávnál az egyre lassuló Alonso vezetett, majd Fisichella és Schumacher következett, ez trió egy bolyban haladt, a többiek messze leszakadva követték őket.

A 29. körben előbb az olasz, majd a német is elment a spanyol mellett, utóbbit láthatóan nem a körülményeknek megfelelő gumikkal látták el, így csak küszködött.

Alonso a 35. körben is kitért a boxba, állítottak az autóján, de a kényszerpihenő miatt csak a hatodik helyre tudott visszatérni, bár három körrel később már a negyedik volt.

Az élen Fisichella és Schumacher küzdött egymással. A hajrához közeledve - a már szinte teljesen száraz pályán -, a 40. körben előbb a német, majd az olasz is kereket cserélt, és a korábban váltó Schumacher a már felmelegedett gumikkal megelőzte Fisichellát. Eközben Alonso a harmadik helyre jött fel.

A 47. körben a spanyol - aki fokozatosan egyre közelebb került Fisichellához -, lehagyta csapattársát, azaz felküzdötte magát a második pozícióba, de Schumacher elérhetetlen távolságban autózott előtte.

Bár az utolsó körökben elkezdett szemerkélni, majd esni az eső, a helyzet az első három helyen már nem változott.

A további pontszerzők sorrendjét viszont döntően befolyásolta Takuma Sato sportszerűtlensége. A japán elengedte Buttont, a mögötte haladók pedig többen egymásnak koccantak.

Végül Button mögött de la Rosa, Barrichello Heidfeld és Webber volt a ponszerzők sorrendje.

Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×