eur:
393.88
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az elnök már-már haragszik a kajakozó lányok miatt

Emberfelettinek nevezte a hölgyek százszázalékos világbajnoki teljesítményét a Magyar Kajak-kenu Szövetség elnöke. Baráth Etele az InfoRádiónak adott interjúban beszélt a szegedi közönségről, a sportág hátteréről és az esetleges budapesti olimpiáról is.

- Az 1998-as szegedi világbajnokságot veszteséggel zárták. Most nyereséges volt a vébé?

- Nyereséges, de tévedés lenne nagy összegekre gondolni, néhány millió forintról van szó. A költségvetésben volt állami és szponzori támogatás is, és a résztvevőknek is kellett fizetniük. Most megpróbáljuk eladni az itteni technikai újításokat, az informatikai rendszert az Eurosportnak és a pekingi olimpia szervezőinek.

- A 12 aranyéremmel minden idők legsikeresebb szereplését hozta a vébé a magyar válogatott számára...

- Talán még ennél is fontosabb, hogy az olimpiai számok felét mi nyertük. A parádés eredményekben benne van az elmúlt másfél évtizedben végig kiemelkedően szereplő Kolonics Gyuri sikere, de a fiatalok is jól teljesítettek, gondoljunk csak a Sík-Csamangó kajak kettes fantasztikus ezüstéremére. Kammererék remek szereplése mellett mégiscsak a lányokat kell kiemelnem. Az ő hibátlan mérlegük mögött emberfeletti teljesítmény, hatalmas munka áll. Majdnem haragszom is érte. Tudom, hogy a versenyzőkből mindent ki kell hozni, csak félti is az ember őket attól az iszonyatos munkától, amit elvégeznek.

- Milyen házigazda volt Szeged?


- A város egyrészt anyagilag és technikailag is támogatta a vébé megrendezését, másrészt a helyi vezetés mindig is odafigyelt a sportágra. A szegedi klubnak kilenc versenyzője szerepelt a mostani csapatban. Az elmúlt másfél évben ötszáz új gyereket vettek fel. A közönség fantasztikus és rendkívül korrekt volt. Az, hogy a majdnem 40 fokos melegben 25 ezer ember megtapsolja más győzelmeit is, valami egészen hihetetlen.

- Mindig felmerül a nagy sikerek után, hogy a következő hónapban mennyivel nőhet a gyerekek érdeklődése a sportág iránt...


- Nagyon sokan jelentkeznek, ez egy természetes hullám, ezrekben lehet mérni. De számos buktató van, amíg eljuthat valaki egy nagyobb versenyig. Ez egy nagyon munkás sport, itt rengeteget kell dolgozni. A verbuválással nincs gond, ám az általános iskola és a gimnázium elvégzése után is sokan abbahagyják a sportot, amikor érzik, hogy komolyabb eredményük már nem nagyon lehet. Kolonicsot 13 alatt nem tudták megverni, de neki kell egy olyan rivális, akit nyomja előre, mert különben nem tud edzeni sem. Csakhogy a második-harmadik valószínűleg nem indulhat a világversenyeken, mert egy számban egy országot csak egy egység képviselhet.

- Körülbelül mennyi pénzből gazdálkodik a szövetség és mire elegendő ez?

- A szövetség általános éves költségvetése négyszázmillió körül van, igaz, a vébé miatt idén jóval nagyobb - milliárdos - összegről beszélhetünk. A sportág körülbelül két-két és fél milliárdot mozgat meg, ennek legnagyobb részét a szülők adják össze, hiszen ők fizetik az edzőket, gyerekeik utaztatását, és támogatják az egyesületeket. A második az önkormányzati szféra, a harmadik a szponzor és a negyedik az állam ebben a hierarchiában.

- A kajak-kenu vébé mellett az ország nyáron rendezett két szintén kiemelkedő Európa-bajnokságot. Az úszó és az öttusa Eb-t is figyelembe véve van-e esély egy budapesti olimpiára?


- A rendezői sikerek mögött iszonyatos pénzügyi nehézségek, küzdelmek, építési és másfajta akadályok húzódnak meg. Ugyanakkor itt olyan szervezési képesség, akarat, sportszeretet és sportvezetői gárda van, hogy az ország alkalmas lenne a budapesti olimpia megrendezésére. Los Angeles óta tudjuk, hogy az olimpia egy nagy üzleti vállalkozás is, így meg kell találni a megfelelő partnereket. Magyarországon a sportnak nagyon jót tenne, ha olimpiát tudnánk rendezni, de természetesen nem oldana meg minden problémát.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×