eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pexels.com

Háromhavi csúcson a Covid-ertőzöttek száma itthon - a nap hírei

Harmadfokú hőségriasztást lép életbe csütörtöktől szombat éjfélig. Csaknem 3 havi csúcson van a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. A társasházban élő nagycsaládosok is igényelhetik a gázárkedvezményt. Az InfoRádió legfontosabb szerdai hírei.

Harmadfokú hőségriasztást lép életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a hőség kiemelten veszélyes az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre.

Csaknem 3 havi csúcson van a fertőzöttek száma Magyarországon, miközben ismét emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben. A vizsgált városok közül emelkedés tapasztalható Budapesten, Egerben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Szegeden, Székesfehérváron és Veszprémben. A többi mintavételi hely esetében a tendencia stagnáló. Egy hét alatt 21.840 új koronavírusos esetet regisztráltak, 96 beteg halt meg.

Már tüneteket okozhat a parlagfű virágpora - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A pollenkoncentráció a Dunántúl déli területein már helyenként elérheti a közepes szintet. Harmadfokú hőségriasztást lép életbe csütörtöktől szombat éjfélig az ország egész területére. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a hőség kiemelten veszélyes az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre.

A társasházban élő nagycsaládosok is igényelhetik a gázárkedvezményt. A kérvényeket a kormányablakokban kell benyújtani. Aki eddig is kapott nagycsaládos kedvezményt, annak nem kell újra igényelnie, aki viszont eddig nem vette igénybe, az csak akkor kaphatja, ha benyújtja a kérvényt – hívta fel a figyelmet az ipari minisztérium. A Demokratikus Koalíció ugyanakkor azt követeli, a nagycsaládosok igénylés nélkül, automatikusan kaphassanak rezsikedvezményt.

Rekordszámú kérelem érkezett a napelemes pályázat első ütemére, az első 500 támogatott már kézhez is kapta az értesítést. A második ütemben 2023 tavaszán lehet majd pályázni. Sikeres pályázat esetén napelem telepítésére az igénylők akár 2,9 millió forintot, energiatakarékos fűtési rendszer kialakítása esetén pedig akár 11,3 millió forintot is kaphatnak.

Nem vesznek részt a Fidesz képviselői az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen, így az nem lesz határozatképes. Az ellenzéki pártok azért kezdeményezték rendkívüli ülést augusztus 8-ra, hogy még a hatálybalépés előtt töröljék el az új katatörvényt és megfelelő társadalmi egyeztetést folytasson le a kormány minden, a társadalmat jelentősen érintő ügyről.

Az előző amerikai elnökkel, Donald Trumppal tárgyalt az Egyesült Államokban a magyar kormányfő. A republikánus politikus a New Jersey állambeli birtokán fogadta Orbán Viktort. A magyar miniszterelnök részt vesz az Amerikai Konzervatív Unió csütörtökön (08.04) kezdődő konferenciáján, a CPAC-en, és kétoldalú találkozókat is tart.

Ismét támogatásáról biztosította Tajvant az amerikai képviselőház elnöke a Kína és Oroszország által is bírált tajpeji látogatása után. Kína saját részeként tekint az 1949 óta saját kormányzattal rendelkező Tajvanra, ezért fenyegetésként értékelte, hogy a Tajvant jelentős fegyverexporttal támogató Egyesült Államok magasrangú politikust küld oda.

A szárazság miatt számos spanyol településen rendeltek el vízkorlátozást. A legkedvezőtlenebb a helyzet az északnyugat-spanyolországi Galiciában, a déli Andalúziában és a keleti országrészben fekvő Katalóniában. Az ország 317 víztározójában tárolt mennyiség a kapacitás mintegy 40 százalékán állt július végén, ami 33 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt évtized átlaga.

Csehországban a felére szorították vissza a több mint tíz napja pusztító erdőtüzet a Cseh Svájc nevű nemzeti parkban. A még így is ötszáz hektáron tomboló lángokkal több mint ezer tűzoltó küzd.

Pakisztánban már több száz halálos áldozata van az áradásoknak. Az ország délnyugati a hetek óta tartó monszuneső nyomán öntöttek ki a folyók, több mint 40 ezer lakóház és 2500 kilométernyi közút rongálódott vagy semmisült meg, és több ezer ember vált hajléktalanná.

Új-Zéland végső eszközként egyes közösségek áttelepítésével is számol a klímaváltozás miatt kidolgozott kormányzati tervben. A szigetországban 70 ezer tengerparti otthont fenyeget a tengervíz szintjének emelkedése és sok lakóház van kitéve a folyók áradása okozta veszélynek.

Lezárják a budai alsó rakpart Margit hídtól északra eső szakaszát közműjavítási munkák miatt péntektől várhatóan keddig. A Mozaik utca és a Nagyszombat utca vonala között a célforgalom továbbra is használhatja az útszakaszt, de a Szépvölgyi útnál teljes szélességében felbontják a rakpartot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×