eur:
392.89
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Tizenegyedszer is módosulni fog az Alaptörvény - a nap hírei

Az ukrán elnöknek is megerősítette a magyar miniszterelnök, hogy Magyarország támogatja Ukrajna uniós tagjelöltségét. Benyújtotta az Alaptörvény tizenegyedik módosítását célzó javaslatot a Fidesz frakcióvezetője. Milák Kristóf címét megvédve világcsúccsal aranyérmet nyert a 200 méteres pillangóúszást a budapesti vizes világbajnokságon. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Az ukrán elnöknek is megerősítette a magyar miniszterelnök, hogy Magyarország támogatja Ukrajna uniós tagjelöltségét. A miniszterelnöki sajtóiroda közleménye szerint Volodimir Zelenszkij hívta fel telefonon Orbán Viktort, a megbeszélésen Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról valamint a magyar-ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó. A magyar közlemény nem említi, de Twitter oldalán az ukrán elnök azt írta, hogy kijevi látogatásra hívta meg Orbán Viktort.

Határozatban utasította el a globális minimumadó bevezetésére vonatkozó európai uniós irányelv elfogadását az Országgyűlés. A gazdasági bizottság kivételes eljárásban tárgyalt előterjesztésében az szerepel, hogy a Ház az orosz-ukrán háború okozta új világgazdasági helyzetre tekintettel, és különös tekintettel a háborús inflációra, a háborús gazdasági válságra fogadta el a dokumentumot.

Benyújtotta az Alaptörvény tizenegyedik módosítását célzó javaslatot a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté indítványa szerint az önkormányzati választásokat egy napon tartanák az európai parlamenti képviselők választásával. Az Alaptörvény tizenegyedik módosítása indítványozza továbbá, hogy a történelmi hagyományok miatt a megyék neve vármegyére változzon.

Az Oroszországból várt földgáz 88 százaléka érkezik Magyarországra jelenleg, de a kieső mennyiséget kompenzálni fogja a szállító - közölte a külgazdasági és külügyminiszter, miután az energiaügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettessel beszélt. Szijjártó Péter elmondta: ez napi 12 millió köbméter helyett nagyjából 10,6 millió köbmétert jelent, ami – szavai szerint - az ellátásbiztonság szempontjából még nem jelent problémát.

Hétfőn is csaknem 10 ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra. Több mint 5 és fél ezren az ukrán-magyar, és több mint 4 ezren a román-magyar határszakaszon léptek be az ország területére. A rendőrség 169 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. 143-an, köztük 54 gyermek vonattal érkezett Budapestre.

Az Európai Unió tagországai egybehangzóan támogatják az uniós tagságra jelentkezett három ország, Ukrajna, Moldova és a Georgia csatlakozási dossziéinak előmozdítását, különösen a háború sújtotta Ukrajna uniós tagjelölt státusának megadását. A kérdés most az állam-, illetve kormányfők elé kerül, a tagállamok vezetői a hét második felében tartandó csúcstalálkozójukon várhatóan hivatalosan is jóváhagyják a vonatkozó ajánlásokat.

A vállalkozások támogatására hagyott jóvá 1 milliárd 140 millió eurót Magyarországnak az Európai Bizottság. A brüsszeli közlemény szerint Magyarország által az ideiglenes uniós válságkeret alapján bejelentett program célja az Ukrajna elleni orosz háborúban érintett vállalatok közvetlen támogatása, adókedvezmények és kölcsönök biztosítása, valamint tőkejuttatás.

Az Európai Unió 600 millió euró támogatást javasol az élelmezésbiztonság szavatolására az afrikai, karibi és csendes-óceáni országoknak. Az intézkedést az Ukrajna elleni orosz háború nyomán kialakult ellátási válsággal indokolták. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökét azt mondta: Oroszország továbbra is több millió tonna gabona exportját blokkolja, megakadályozva, hogy célba jussanak az létfontosságú szállítmányok.

Teljes nukleáris leszerelést sürgetett az ENSZ-főtitkár. António Guterres az atomfegyverek teljes betiltását előíró nemzetközi egyezmény részes államainak bécsi találkozóján elmondta: világszerte mintegy 13 ezer nukleáris robbanófejről tudni. Úgy fogalmazott, hogy tekintettel a válságokra és az államok egymás iránti bizalmatlanságára, ez egyenes út lehet a bolygó esetleges elpusztítása felé. Az egyezményt 86 ország írta alá, és 65 ratifikálta. Aláírói között nem szerepelnek a NATO-tagországok, amelyek - más, atomfegyverrel rendelkező államokkal együtt - nem is vesznek részt a konferencián.

Négy megyében rendel el szerdától tűzgyújtási tilalmat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Az intézkedés Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyét érinti. A tűzgyújtási tilalmat azzal indokolják, hogy hogy az elmúlt időszak tartósan magas átlaghőmérséklete, valamint a száraz, aszályos időjárás miatt megnőtt a tűzek kockázata.

Életműve elismeréseként Karikó Katalin biokémikus kapta az Európai Feltalálói Díjat. A méltatás szerint Karikó Katalin a díjat több mint négy évtizedes munkásságáért, és főként a módosított mRNS-sel kapcsolatos kutatómunkájáért érdemelte ki, amellyel utat nyitott a Covid-járvány megfékezését elősegítő vakcinák kifejlesztésében. A díjat minden évben olyan feltalálóknak adományozza az Európai Szabadalmi Hivatal, akik kivételes tudásukkal hozzájárultak a társadalom fejlődéséhez.

Milák Kristóf címét megvédve világcsúccsal aranyérmet nyert a 200 méteres pillangóúszást a budapesti vizes világbajnokságon. A 22 éves magyar versenyző, a szám olimpiai bajnoka, világcsúcstartója és Európa-bajnoka 2019-es kvangdzsui rekordját megjavítva, 1 perc 50,34 század másodperces idővel csapott célba. A szám másik magyarja, Kenderesi Tamás a hatodik lett.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai csoport Kínában erősítene

A Hyundai Motor Group a 2024-es Pekingi Nemzetközi Autóipari Kiállításon új járművek sorát mutatta be, célzottan erősítve kínai piaci jelenlétét. A négy év után ismét személyesen megrendezett kiállításon a csoport három márkája - Hyundai Motor, Kia és Genesis - elektromos járműveket prezentált a helyi igényeknek megfelelően - írta meg a Korea Herald.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×