eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Brüsszel, 2017. december 14. Robert Fico szlovák miniszterelnök az uniós országok állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját megelőző, kibővített V4-es egyeztetésre érkezik Brüsszelben 2017. december 14-én.  (MTI/EPA/Stephanie Lecocq)
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Egyszerűen nem tud megbukni Robert Fico - a nap hírei

Brüsszeli diplomáciai források szerint új javaslattal állt elő az unió költségvetésével kapcsolatban az Európai Tanács elnöke; rendkívüli egyszeri kifizetéssel próbál javítani a postai dolgozók bérhelyzetén a Magyar Posta; meghalt egy beteg, és 22-vel nőtt a koronavírus fertőzöttek száma Magyarországon. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

Brüsszeli diplomáciai források szerint új javaslattal állt elő az unió költségvetésével kapcsolatban az Európai Tanács elnöke. Charles Michel ezzel próbálja feloldani a tagországok állam- és kormányfői közötti nézetkülönbségeket. Előterjesztésében a politikus csökkentette a válságkezelő alap vissza nem fizetendő támogatásainak összegét, amit a korábbi javaslatot leginkább bíráló Hollandia hajlandó tárgyalási alapnak tekinteni. A pénteken kezdődött csúcstalálkozón az unió következő hétéves költségvetéséről, valamint a járvány miatt kialakult gazdasági válság enyhítését szolgáló helyreállítási csomagról kellene megállapodniuk a tagállami vezetőknek.

Összesen 2 milliárd forint összegű program elindítását jelentette be a kis- és közepes vállalkozások számára a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a program azoknak a magyar cégeknek szól, amelyek sikeresek lehetnek a külpiacon.

Rendkívüli egyszeri kifizetéssel próbál javítani a postai dolgozók bérhelyzetén a Magyar Posta. Schamschula György vezérigazgató elmondta: a decemberi mellett várhatóan augusztusban is többletpénzhez juthat a 28 ezer munkavállaló. Előzőleg a nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter irodája előtt demonstráló négy postás érdekképviselet vezetői megerősítették 10 százalékos bérkövetelésüket.

Állami támogatással biztosítana ingyenes balatoni nyaralást minden szociális dolgozónak az LMP. Ungár Péter, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője elmondta: az intézkedés kevesebb mint egymilliárd forintjába kerülne az államnak. A politikus ismét sürgette, hogy a szociális ágazatban dolgozók is kapjanak egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítést.

A repülőtér-építések helyett a busz- és vonatközlekedés fejlesztését követeli a Demokratikus Koalíció. Barkóczi Balázs, az ellenzéki párt szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a kormányzat légi úton is elérhetővé tenné a nagyobb vidéki városokat, a MÁV és a VOLÁN országosan ritkítani kezdte járatait.

Meghalt egy idős beteg és huszonkettővel, 4315-re emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon. A halálos áldozatok száma 596, 3222-en már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 497.

A járványügyi helyzetet értékelve enyhített két ország beutazási besorolásán az országos tisztifőorvos. Pirosról sárgára változott Kanada, sárgáról pedig zöldre Portugália besorolása. A sárga és piros besorolású országokból érkezőknek 14 napra karanténba kell vonulniuk; ez alól negatív koronavírus-teszttel mentesülhetnek.

Életre szólónak nevezte az altiszti esküt a honvédelmi miniszter. A Hősök terén 383, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján végzett katona tette le esküjét. Benkő Tibor elmondta: a most esküt tettek olyan időszakban léptek be a Magyar Honvédség kötelékébe, amikor az megújul.

A Nemzetközi Automobil Szövetség elnökével tárgyalt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A megbeszélésen nagy hangsúlyt kapott az ENSZ közúti biztonsági programja, mivel Jean Todt egyben a világszervezet főtitkárának különmegbízottja.

Technikai hibák és hiányosságok miatt nem utazhatnak egyelőre a budapestiek az új CAF villamosokkal. A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a fővárosban közlekedő 47 szerelvény mellé rendelt új CAF villamosokat azért nem lehetett még átvenni, mert bizonyos műszaki részletekben nem felelnek meg a szerződésben foglalt feltételeknek.

Szlovákiában új elnököt választott a Magyar Közösség Pártjának tisztújító kongresszusa. Forró Krisztián azt követően került a szervezet élére, hogy februárban lemondott a teljes vezetőség, miután az MKP nem jutott be a pozsonyi törvényhozásba. Egy friss felmérés szerint a felvidéki magyarok háromnegyede egységes magyar érdekképviseletet szeretne.

Szlovákiában újraválasztotta elnökének Robert Ficót az Irány – Szociáldemokrácia. A legnagyobb ellenzéki tömörülésből a február végi választási vereséget követően távozott több politikus, köztük Peter Pellegrini volt kormányfő. A sokáig a legerősebb szlovákiai párt népszerűségét főként a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya 2018-as meggyilkolása után kiderült korrupciós botrányok tépázták meg, Robert Fico pedig lemondani kényszerült a kormányfői tisztségről.

Franciaországban szándékos gyújtogatás ügyében indult vizsgálat a nantes-i katedrálisban kiütött tűzzel kapcsolatban. A Szent Péter és Szent Pál-székesegyházban felcsapott lángokat több mint száz tűzoltó fékezte meg. Az illetékes ügyész arra hívta fel a figyelmet, hogy a tűz három helyről indult ki a 15. századi gótikus épületben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×