eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör
Nyitókép: YouTube

Megható, ünnepi műsorral búcsúztak Novák Tatától az Erkel Színházban

A szervezők azt kérték, hogy senki ne vigyen mécsest vagy virágot, mert nem a hagyományos értelemben vett búcsúztatásra készülnek az Erkel Színházban, hanem közös színpadi megemlékezéssel, majd szabadtéri táncházzal ünneplik a 2024. augusztus 17-én elhunyt legendás koreográfus, rendező, etnográfus életét.

Telt ház volt a budapesti Erkel Színházban, hosszú sorokban érkeztek a nézők, barátok, ismerősök, kollégák, tanítványok, tisztelők a 2024. augusztus 17-én, 93 évesen elhunyt Novák Ferenc Tata emlékére rendezett műsorra, színpadi megemlékezésre, hogy búcsút vegyenek a legendás koreográfustól, a Nemzet Művészétől, Erkel- és Kossuth-díjas, Érdemes Művésztől - írja az Index.

A nézők soraiban feltűntek a művész gyermekei, Novák Péter színész, énekes és Novák Eszter rendező, továbbá jelen volt többek között Keserü Katalin művészettörténész, Keserü Ilona festőművész, Korniss Péter fotográfus, Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója, Pelsőczy Réka színésznő, Bodor Áron, az Esti Kornál együttes énekese, és a Novák Ferenc által alapított Bihari János Táncegyüttes több tagja is.

A portál helyszíni tudósítója szerint a megemlékezésen barátságos, családias volt a hangulat,

miközben a több mint 1800 férőhellyel rendelkező színház épülete teljesen megtelt. A műsor alatt régi képeket és felvételeket is vetítettek, amik Novák Ferenc Tata életéről, gyerekkoráról meséltek. Felolvasták Bodor Pál Barátom című írását, ami nagyon jól jellemzi ezt a „csupa szív, csupa méreg” embert, aki „minden helyzetben feltalálta magát”.

A megható, sírós-nevetős estén Érdi Tamás Liszt Ferenc-díjas zongoraművész is fellépett, Korniss Péter pedig 62 év fotóiból vetített. Ezt követően a Honvéd Együttes tagjai anekdotáztak a koreográfusról, majd a színpad is megtelt táncosokkal. A visszaemlékezésekből egy rendkívül gazdag élet bontakozott ki.

Minden történet arról szólt, hogy kit hogyan szidott le, vágta hozzá a noteszét, cipőjét, valamint hogy kit hogyan vitt orvoshoz, kinek hogyan figyelt a sorsára, miket főzött, micsoda közösséget épített. Arra tanította őket, hogy éljék meg a pillanatot.

„Hozzál már, édes fiam, egy kávét, be kell vennem azt a k*rva vérnyomáscsökkentőt!” – idézték Novák Ferenc Tata szavait a résztvevők. A visszaemlékezésekből az is kiderült, hogy a művésznek aranyszíve volt, rengeteget mesélt, segített, és az utolsó pillanatig küzdött a tánccsoportok támogatásáért. A megemlékezésen Csukás István Tata, a gömbvillám című művét is felolvasták.

Végezetül a közönség állva énekelt a fellépőkkel együtt, miközben a színpadon gyertyák égtek, majd egy perc csend következett a művész tiszteletére.

A közös színpadi megemlékezést követően az Erkel Színház mellett szabadtéri táncházzal ünnepelték az egybegyűltek Novák Ferenc Tata életét. Az eseményt a koreográfus gyermekei szervezték. A művész temetésére szűk családi körben került sor a Farkasréti temetőben, sírja a 43-as parcella első sorában található.

Mások mellett Novák Ferenc Tata nevéhez fűződik a táncházmozgalom létrejötte. A magyar néptánciskola és a folklór sajátos színházi megjelenítésének egyik megteremtőjeként úgy tartotta, hogy a táncot ugyanúgy kell megtanulni, mint az anyanyelvet: a paraszti kultúrát nem imitálni kell, hanem annak elemeiből kell a műveket létrehozni. Többek között az ő munkája révén tett szert komoly hírnévre a Honvéd Együttes.

Novák Ferencet a KIM és az MMA saját halottjának tekinti. Novák Ferenc Tata Budapest és Józsefváros díszpolgára, a búcsúztató ünnepségben részt vállal a Fővárosi és a Józsefvárosi Önkormányzat is. A méltó megemlékezés színhelyét, az Erkel Színházat a Kulturális és Innovációs Minisztérium biztosította azok számára, akik szerették volna kifejezni tiszteletüket Tata élete és életműve előtt.

Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×