eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: janeb13/Pixabay

Több száz festett barlangot rejthet a Bükk

Június 2-ig látogatható a Magyar Nemzeti Múzeumban az Altamira barlangrajzai – A művészet kezdetei című kiállítás.

"Az Altamira barlangrajzai kiállításon elsősorban fényképeket láthatunk az ott található festményekről, ezek egy spanyol fotóművész alkotásai. Mivel a barlang sötét, nagyon nehéz fényképezni, ezt a gyűjteményt az Altamira Nemzeti Múzeumtól kaptuk" − mondta Lengyel György régész az InfoRádióban.

Hozzátette: a kiállítás bejáratánál a látogató az Altamira barlang egyik bölényének rekonstrukcióját láthatja, amit a 16 ezer évvel ezelőtti technikával festettek meg. A vitrinekbe a hazai barlangok leletei kerültek, ezek az őskőkor fiatal szakaszának a díszített eszközei, karcolt kavicsok, csonteszközök. "A díszített tárgyak mellett vadászfegyverek és olyan állatmaradványok láthatók, amelyek annak idején az ember lakomáját alkották" − mondta a kiállítás kurátora, aki sajnálatosnak tartja, hogy Magyarországon még nem találtak festett barlangokat.

Lengyel György hangsúlyozta, hogy folyamatosan kerülnek elő újabb őskőkori régészeti leletek,

számos közülük jégkorszaki üledékbe beágyazódva, vagy a barlangok üledéksorában várja, hogy megtalálják őket.

"Azokat a barlangokat ismerjük legjobban Magyarországról, amelyek turisztikai látványosságok, tehát ezekben történtek az első feltárások, de a Bükk-hegységben például még több száz olyan barlang lehet, amiben az ősembernek a hagyományát fel lehet tárni, csak éppen ezek el vannak zárva törmelékkel, kőomlásokkal, és lehet, hogy csak egy apró kis nyílás látható belőlük − mondta Lengyel György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×