eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa beszédet mond a Magyar Fotográfiai Múzeum kiemelkedő alkotásaiból rendezett kiállítás megnyitóján a városligeti Millennium Háza Neo Kortárs Művészeti Terében 2024. február 1-jén. A Mélység/élesség című tárlaton mások mellett André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassai és Robert Capa művei is szerepelnek.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Új múzeum nyílik a Városliget mellett

Nemzeti Fotóművészeti Múzeum nyílik 2025-ben a Városliget mellett, az egykori Klösz-villa épületében - jelentette be a kulturális és innovációs miniszter. A leendő új intézmény szerepéről Baán Lászlót, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosát, a Szépművészeti Múzeum főigazgatóját kérdeztük.

„A Liget Budapest projekt keretében olyan logisztikai, múzeumtechnikai, restaurálási, nyilvántartási, raktározási rendszer épül ki, amelyben az új intézmény méltó helyre kerülhet” – közölte Csák János, amikor a Magyar Fotográfiai Múzeum 700 ezer darabos gyűjteményének kiemelkedő műveiből összeállított, Mélység/élesség című tárlatot a Millennium Háza Neo Kortárs Művészeti Térben megnyitotta. A tárcavezető a sajtónak nyilatkozva kiemelte: 2025-től végre méltó helyen tudják bemutatni azt a hagyományt, világszínvonalú örökséget, óriási teljesítményt, amit a magyar fotográfusok az elmúlt 170 évben felmutattak.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa köszöntőjében arról beszélt, hogy a Városligeti fasor legvégén található épületben, a volt Klösz-villában 2025-től több mint 3000 négyzetméteres területen fog működni a Nemzeti Fotóművészeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum tagintézményeként. A fotóművészet nemzeti intézményének megvalósítása a kezdetektől fogva a Liget Budapest projekt egyik legfontosabb célkitűzése volt – mutatott rá, hangsúlyozva:

„a fotóművészet hazaérkezik a Városligetbe, ahol Nemzeti Fotóművészeti Múzeumként végleges otthona lesz”.

A Szépművészeti főigazgatója az InfoRádióban úgy fogalmazott: bármilyen furcsa, de a nemzetközileg a legismertebb és legelismertebb művészeti águnk – számtalan világhírű nagymesterrel a fotográfia, de jelenleg nincs egy olyan nemzeti közgyűjtemény, amely tartalmazná ezt az anyagot. Van ugyan magyar fotográfiai múzeum, de az alapítványi formában működik, egy nagyon pici kiállítótérrel Kecskeméten, egy kis léptékű épületben, messze nem a magyar fotográfia rangjához méltó helyszínen.

Régi, több mint 100 éves vágya már a fotószakmának, hogy legyen az ország fővárosában egy nagy nemzeti kiállítóhely, ez valósulhat meg, ráadásul egy szimbolikus helyszínen, Klösz György, a magyar városfotográfiának az egyik legkiemelkedőbb, nemzetközileg elismert mesterének egykori – mára már kibővített – villájában, amely műhelyéül is szolgált hajdanán – tette hozzá Baán László.

Az épületet nyilván alkalmassá kell tenni erre a célra, ez még egy jó egyéves munka, de 2025-ben vélhetően megnyílhat a rangjához méltó nemzeti közgyűjtemény, a Nemzeti Fotóművészeti Múzeum, amely természetesen kapcsolódik a Liget Projekthez is, hiszen néhány perces távolságra lesz a Néprajzi Múzeumtól, a Magyar Zene Házától, és a nemsokára megépülő Új Nemzeti Galériától – sorolta a miniszteri biztos.

A fotómúzeum gyűjteményének egyik legfontosabb része a Magyarországról elszármazott fotográfusok alkotásai, így például André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassai, Martin Munkácsi, illetve Robert Capa fotográfiái. Ezen túlmenően a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteménye elsősorban a Magyarországon alkotott és alkotó fotográfusok, fotóművészek tárgyait őrzi, életművüket feldolgozza, valamint bemutatja.

A fotómúzeum művészileg legmarkánsabb gyűjteménye a két világháború közti magyar fotográfusokhoz köthető. A gyűjtemény nem csupán a 19. és 20. századi alkotóktól, hanem a kortárs alkotóktól is teljességre törekvő módon gyűjt alkotásokat.

A 2025-ben megnyíló Nemzeti Fotóművészeti Múzeumban több mint ezer négyzetméternyi kiállítótér, szakkönyvtár, múzeumpedagógiai foglalkoztatók és szakmai rendezvények is helyet kapnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

500 forint alatti fagyira már nem számíthatunk idén nyáron

Az év második felében tovább nőhetnek a jelenleg 1000-1500 forint közötti süteményárak, miután a csokoládékészítés alapanyagául szolgáló kakaó világpiaci ára rekord szintre nőtt, ami a csokoládé árának 50-60%-os emelkedését is okozhatja. Ami pedig a fagylaltokat illeti, 500 forint alatti gombócárakra idén már nem igazán lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 18:23
×
×
×
×