eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Egy üveg Egri Bikavér a Hungarikum Bizottság döntését követően az egri várban tartott bejelentésen 2017. március 21-én. Újabb értékekkel bővült a Hungarikumok Gyűjteménye és a Magyar Értéktár. A Hungarikum Bizottság a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért, a Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutya fajtákat, valamint a tiszai halászlét.
Nyitókép: MTI Fotó: Komka Péter

Október 18-án kezdődik a bikavér tíz napos ünnepe Egerben

Nagyszabású, tíz napos rendezvénysorozattal ünneplik az Egri Bikavért október 18-tól Egerben. A borok, a borgasztronómia és a barokk város kedvelőit az éttermi élményektől a gálavacsorán és képzőművészeti kiállításon át a pincetúráig számos eseménnyel várják. Bemutatkozik a Gárdonyi 100 Egri Bikavér Superior 2021 is, a borkülönlegességből összesen stílusosan 1552-t palackoznak. Lőrincz Györgyöt, az Egri Borút Egyesület elnökét, a St. Andrea Borászat borászát kérdeztük.

Az Egri borvidék termelői közössége úgy gondolta, hogy évszakhoz igazított kommunikációt folytatva kiemelten megünnepli az egri bikavért és az egri csillagot. A rendezvény október 18-től 28-ig tart, a részletes programot itt találja.

"Ez azt jelenti, hogy a tavaszi-nyári időszak inkább a fehérboroké, a könnyebb boroké, ősszel a vörösbor-fogyasztási kedv már sokkal nagyobb. Az Egri Bikavér Ünnepi Napokat október 18-tól indítjuk, hiszen ez a nap az egri bikavér napja" - szögezte le az InfoRádióban Lőrincz György, az Egri Borút Egyesület elnöka, a St. Andrea Borászat borásza.

A program gazdag lesz, és már nem csak a borról szól.

"Az Egri Bikavér Gasztronómiai Napok 10 napon keresztül tart, az egri éttermek, illetve akik közülük vállalták, a bikavért teszik a fókuszba, ennek megfelelően kínálnak ételeket, főznek, borvacsorákat rendeznek, boros attrakciókat szerveznek a vendégeknek. Október 18-án az Eger, Bor, Bikavér kiállítás is megnyílik az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Líceum-aulájában, ahol közel 40 művész alkotása a borhoz, a bikavérhez és Egerhez kapcsolódik. Ezen a napon egy nagyon szép lovagrendi avatás is történik, ahol pedig a látogatók megkóstolhatják az egri bikavér borokat, megnézhetik, hogy hol tart ma a borvidék, milyen szortimentet tudunk megmutatni" - sorolta.

A programban szerepel, hogy bejelentik a Gárdonyi 100 Egri Bikavér Superior 2021 borkülönlegesség megalkotását. Ismert, tavaly hunyt el száz éve az íróóriás, idén pedig születésének 160. évfordulója van, ennek kapcsán döntöttek úgy, hogy egy közösségi borral tisztelegnek "a legnagyobb marketinges" előtt, hiszen az egri bikavér és az egri csillag is nagyban köthető Gárdonyi Gézához.

"Kicsit jelképesen az 1552-es diadalhoz kötve 1552 palack bort fogunk megjelentetni. Ennek a bornak az értékesítéséből származó bevételt a Gárdonyi-ház felújítására és részben az egri bor üzenetének az erősítésére szeretnénk fordítani" - emelte ki Lőrincz György.

Október 20-át is izgalommal várják, ekkor lesz az egri bikavér gálarendezvénye a Líceumban, itt adják át az Egri Bikavérért-díjat is.

Október 21-én nagy kóstoló lesz, több mint 20 termelő közel 80 bikavére várja a borkedvelőket.

Emellett pincetúra is lesz a Szépasszonyvölgyben, ahol a hagyományos pincékben sajátos hangulatban, szép környezetben lehet ismét csak bikavéreket kóstolni.

"Világkiugrási lehetőségként" tekint Lőrincz György az egri bikavérre az Egri borvidék számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 14:18
×
×
×
×