eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tragikus komédia az Új Színházban

Roger Vitrac Victor, avagy a gyermekuralom című komikus tragédiáját mutatja be pénteken az Új Színház. A szürrealista drámairodalom egyik kiemelkedő darabjának főszerepeit Vass György, Bánsági Ildikó és Gáspár Sándor alakítja.

Roger Vitrac fekete komédiájának főhőse, Viktor 9. születésnapján úgy dönt, hogy befejezi gyermeki létét, és komoly, felnőtt kérdéseket tesz fel családtagjainak életükkel, tetteikkel kapcsolatban.

A fiú egyidős az 20. századdal; az 1909. szeptember 12-én, egy nap leforgása alatt játszódó cselekmény egy olyan korszakban játszódik, amikor a felgyorsult technikai fejlődés mellett erkölcsi züllésnek indul a párizsi polgárság az ideológiák, a szexuális kicsapongások és a kábítószerek zűrzavarában, amelynek hatásai az egyszerű Paumelle családot sem kerülik el. Viktor kineveti a felnőttek társadalmának fonákságait, azonban a szürrealista komédia tragikus véget ér.

Roger Vitrac 1926-ban írta a darabot, amit két évvel később mutattak be Párizsban. Akkor az előadás hatalmas bukásnak bizonyult, és csak tíz évvel az író halála után, 1962-ben mutatták be újra.

Egykori jó barátja, a drámaíró Jean Anouilh rendezésében az új előadás hatalmas sikert aratott, azóta számít a Viktor, avagy a gyermekuralom a drámairodalom egyik legjelentősebb szürrealista színdarabjának - mondta el az InfoRádiónak Gáspár Sándor színművész, aki az előadásban a 9 éves fiú édesapját alakítja. Az előadást utoljára 20 évvel ezelőtt, a Pesti Színházban mutatták be.

Az előadást közel száz évvel a cselekmény fikciós ideje után rendezte színpadra Radoslav Milenkovic szerb rendező, amely az eltelt idő ellenére sem vesztett aktualitásából.

Viktort az Új Színház egyik tehetséges fiatal színésze, Vass György alakítja, a szüleinek szerepében Bánsági Ildikó és Gáspár Sándor láthatók. Az darab további szereplői Györgyi Anna, Derzsi János, Nagy Zoltán, Pálfi Katalin, Botos Éva, Takács Katalin, Horányi László és Rovó Rézi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×