eur:
385.53
usd:
354.18
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Kovalik Balázs kapja az Aegon Művészeti Társdíjat

Kovalik Balázs rendezőt jelölte az Aegon Művészeti Díj Társdíjára Térey János költő, az Aegon Művészeti Díj idei kitüntetettje. Az elismerést csütörtökön este adják át a Magyar Állami Operaház és a Budapesti Õszi Fesztivál művészeti vezetőjének a Képzett társítások című sorozat első idei rendezvényén a Nemzeti Színházban.

Térey János idén tavasszal Asztalizene című drámájáért nyerte el a művészeti díjat. Bár a jelölt nevét csak ma hozták nyilvánosságra, a költő a felkérést követően szinte azonnal Kovalik Balázst választotta ki az elismerésre. Rövid indoklásában Térey János kifejtette, Kovalik Balázs "az a rendező, aki ébren tartja a figyelmünket, folyamatosan rákérdez az alapokra. [...] Képes közösséget építeni maga köré. Elsősorban teremtői, másodsorban osztályfőnöki képessége van."

A Képzett társítások című sorozat Alföldi Róbert beszélgető estje, amely a főigazgató kinevezését követően a Bárka Színházból a Nemzeti Színházba költözőtt. A csütörtökön induló idei sorozat első vendégei a Művészeti Díj kitűntetettjei, Térey János és Kovalik Balázs.

A beszélgetés és a díjátadás mellett az esten Péterfy Bori és Rába Roland olvas fel Térey János műveiből. A beszélgetésteket Dés András dobos és Lukács Miklós cimbalomművész improvizációi kísérik.

Az első AEGON Művészeti Díjat Fogság című regényéért Spíró György vehette át 2006-ban, aki Jeney Zoltán zeneszerzőt jelölte társdíjasnak. A 2007-ben Rakovszky Zsuzsa költőt díjazták, ő Vojnich Erzsébet festőművészt választotta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×