eur:
389.7
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Puccini-hét és sztárszoprán az Operaházban

Jubileumi, 125. évadját kezdi meg szeptember 25-én a Magyar Állami Operaház. A 281 előadása között tizenegy új bemutató is szerepel, kilenc opera és két balettelőadás.

Az Operaház évada a Thália Színházban, Mozart Cosí fan tutte című operájával kezdődik, míg az Andrássy úti Ybl-palotában egy nappal később, szeptember 26-án, Erkel Bánk Bánja lesz az első előadás.

Az évad első premierjei közt szerepel Beethoven egyetlen operája, a Fidelio, melyet Kovalik Balázs rendezésében október 5-én és 11-én mutat be az Operaház. Fischer Ádám főzeneigazgatóként ezeken az előadásokon fogja először vezényelni az Operaház zenekarát.

Az évad másik premierje a gyermekek felé nyitás jegyében Ránki György: Pomádé király új ruhája című operája lesz, Toronyköy Attila rendezésében. Szintén a fiataloknak készült a CarmenCET, amely egy másfél órás keresztmetszetet nyújt Bizet Carmenjéből. Az előadást november 8-án Telihay Péter rendezésében mutatja be a Thália Színház, de szintén novemberben állítja színpadra az Operaház Puccini Manon Lescautjának felújított változatát.

Februárban két bemutatót tart az Operaház; Rossini A sevillai borbély című operáját követően Kurt Weill Mahagony városának felemelkedése és bukása lesz látható Szikora János rendezésében.

Fischer Ádám főzeneigazgató kiemelt figyelmet kíván fordítani a barokk operákra, ezért márciusban a dalszínház műsorára tűzi Haydn Orfeusz és Euridiké, avagy a filozófus lelke című művét Zsótér Sándor rendezésében, majd április végén Kovalik Balázs színpadra állítja Händel Xerxes című operáját. Az évad utolsó premierje május végén Verdi A szicíliai vecsernye című darabja lesz.

A balettbemutatók között szerepel november 15-én Minkusz A bajadér című műve, március 7-én és 8-án pedig George Balanchine koreográfiáiból láthatnak összeállítást az érdeklődők.

A Magyar Állami Operaház emellett az idei évad során két rangos fesztivált is rendez. A Puccini-hét december 18. és 23. közt a 150 éve született olasz zeneszerző előtt tiszteleg, tavasszal pedig a Májusünnep operafesztivál kívánja a nemzetközi operaközönséget Budapestre csábítani, melynek díszvendége a világhírű szoprán, Cecilia Bartoli lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×