eur:
390.68
usd:
366.23
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A mozikban Mundruczó Kornél Arany Pálmára jelölt, Filmszemle díjas filmje

A héten mutatják be a magyar mozik Mundruczó Kornél Delta című filmjét, amelyet 2008-ban a Magyar Filmszemle fődíjával, az Arany Orsóval jutalmazták, de ugyanitt elnyerte a Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) elismerését és a legjobb filmzene díját is.

A Delta a külföldi filmfesztiválokon is sikeresnek bizonyult, a Cannes-i Filmfesztiválon Arany Pálmára jelölték, a legfrissebb hírek szerint a Torontói Filmfesztiválon is versenyben van és nevezték az Európai Filmakadémia Európa Filmdíjára is.

A Duna deltájában játszódó filmben egy fiatal férfi tér vissza gyermekkora egykori helyszínére, melynek lakói a külvilágtól elszigetelve élnek. A fiú megismerkedik korábban soha nem látott húgával, akibe, mielőtt még tudná, kicsoda, első látásra beleszeret.

A férfi ezután a települést elhagyva egy ház építésébe kezd a deltában, amiben a fiatal nő is segít neki, kettejük kapcsolatát azonban a kisvárosban egyre többen rossz szemmel nézik.

Mundruczó Kornél filmrendező az InfoRádiónak elmondta, olyan témát keresett a filmjéhez, ami kontrasztba állítható a Duna-delta szépségével és nyugalmával, valamint az emberi természet és a természet konfliktusát is bemutatja.
A film női főszerepét Tóth Orsi alakítja, aki már több Mundruczó filmnek, a Johanna című operafilm, Szép napok és a Jött egy busz című film egyik etűdjének a főszereplője volt.

A férfi főszerepben Lajkó Félix hegedűművész látható, aki a film zenéjét is szerezte. A rendező olyan szuverén személyiséget keresett a főszerepre, aki - elmondása szerint - magában hordozza mindazt, ami jó: az akaratot, a bátorságot és a szabadságot.

A film nehéz körülmények között született meg; a Delta első férfi főszereplője, Bertók Lajos a forgatás ideje alatt elhunyt, Mundruczó Kornél rendező pedig ezután teljesen új koncepció szerint gondolta újra filmtervét, és így készült el a mától a mozikban látható film.

A rendező az InfoRádiónak elmondta, nagy várakozással és izgalommal várja a film magyarországi bemutatóját. A Delta díjai és jelölései kapcsán elmondta, a film most már a saját életét éli, ezért az azzal kapcsolatos eseményeket már nem követi szorosan nyomon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×