eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Sebestyén Márta: "A dalok éjjel-nappal a gondolataimban és a lelkemben csengenek"

Az iskolai énekórák legtöbbször többet ártanak, mint amennyi hasznot hoznak - summázza lesújtó véleményét az oktatásról Sebestyén Márta énekművész. Emellett azt mondja: zene nélkül senki sem élhet teljes életet.

Időtlen boldogságban élek kiskorom óta, mert azzal foglakozom, amit nagyon szeretek - mondta az InfoRádiónak Sebestyén Márta, aki  a héten ünnepli 51. születésnapját.

A világhírű énekművészt 34 éve fedezte fel Sebő Ferenc, és saját bevallása szerint azóta folyamatosan jelen van életében a színpadi éneklés, de ahogy fogalmazott: "születésem óta tart, hogy a dalok éjjel-nappal a gondolataimban és a lelkemben csengenek".

Úgy érzi: egyfajta elrendeltetés számára az éneklés, és valóban erre a pályára született.

A háttér adott volt, édesanyja ugyanis az egyik utolsó Kodály-tanítványként végzett a Zeneakadémia főtanszakán, ami megszűnt, és 50 évig nem is létezett. Sebestyén Márta szerint ezt meg is érzi a zenei élet, bár hozzáteszi: az elmúlt 30 évben nagy lendületet vett a spontánul szerveződő népzenei és néptánc mozgalom.

Ennek következtében komoly érdeklődés mutatkozik a népzene iránt, amit ma már az óvodás kórtól a főiskoláig lehet tanulni. Tavaly szeptembertől újraindult a Zeneakadémián a népzene tanszak is, ahol sokszoros a túljelentkezés.

Sebestyén Márta a hazai iskolai zeneoktatásról elmondta: olyan rossz énekórákat tartanak, hogy azokat inkább el kéne törölni. A népdalénekes szerint semmiféle zenei élmény nem éri a gyerekeket az órákon, pedig azokat arra kéne használni, hogy a lelket megtelítse és megrezegtesse.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×