eur:
389.2
usd:
361.43
bux:
68379.97
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Iron Maiden: egyiptomi díszletek a Szigeten - képekkel

Hatalmas, egyiptomi díszletek, három gitáros, a nyolcvanas évek klasszikus dalai - erre számíthat, aki kedden kilátogat a Sziget nulladik napjára, az Iron Maiden koncertjére. Somewhere Back In Time, azaz "vissza az időben" a turné neve, ugyanis a banda az 1985-ös világkörüli utazásából készült koncertlemez mostani DVD-kiadását népszerűsíti.

Ma, a nulladik napon lép fel a Szigeten az Iron Maiden. Az 1975-ben alakult együttes Somewhere Back In Time című turnéja keretében koncertezik Budapesten, ami az együttes pályafutásának egyik legnagyszabásúbb koncertsorozata. A turné neve az együttes 1986-os, Somewhere In Time című lemezére utal.

Az Iron Maiden ugyanis nem egy új stúdiólemez dalait népszerűsíti szerte a világon, így hazánkban is, hanem egy régi koncertfelvétel idén februárban megjelent DVD-kiadását. Ez a koncertfelvétel pedig az 1984-es, Powerslave című lemez World Slavery Tourra keresztelt világkörüli turnéjából készült, 1985-ben kiadott Live After Death.

A mostani, 69 állomásos turné február elsején indult az indiai Mumbaiban, és Moszkvában ér véget augusztus 19-én. A zenészek számos olyan várost is érintenek, ahol már húsz éve nem játszottak (főleg Kanadában). Hozzánk az együttes a horvátországi Splitből érkezik.

Látványos színpadképre számíthat, aki kilátogat a koncertre, hiszen a turnéhoz előszedték az említett World Slavery Tour egyiptomi díszleteit is. A banda a múltidézés jegyében elsősorban klasszikus, a nyolcvanas években kiadott első hét lemezének dalait játssza.

Az együttest és teljes felszerelését Boeing-757-es repülőgépük szállítja, amelyet Bruce Dickinson, az Iron Maiden énekese is szeret vezetni, és amely az Ed Force One nevet viseli a banda jelképe, az Eddie nevű szörny után.

Az előzenekar az együttes gitárosának, Steve Harris lányának, a 24 éves Lauren Harrisnak az együttese lesz, ők klasszikus hard rockot játszanak.

Focirajongó vasszüzek

Az Iron Maident, a "brit heavy metal új hullámának" (new wave of british heavy metal - NWOBHM) talán legjelentősebb - de mostanában mindenképpen legnépszerűbb - együttesét Steve Harris basszusgitáros alapította 1975-ben. A banda első sikereit Paul Di'Anno énekessel érte el, és 1980-ban adta ki első, cím nélküli albumát. Azonban a második, Killers című album után a többi közt drogproblémák miatt kitették az énekes szűrét.

Helyére Bruce Dickinson érkezett, vele adták ki az évtized klasszikus lemezeit (Number of the Beast, Piece of Mind, Powerslave, Somewhere in Time, Seventh Son of a Seventh Son). Bruce Dickinson az 1992-es Fear of The Dark felvételei után, 1993-ban szólókarrierje kedvéért otthagyta a bandát. Az új énekes Blaze Bayley lett, a vele kiadott albumok azonban nem arattak nagy sikert.

1999-ben aztán mind Bruce Dickinson, mind a korábban úgyszintén kilépett Adrian Smith visszatért az Iron Maidenbe, azóta három új lemezt jelentettek meg. Az utolsó, tizennegyedik stúdióalbum, a Matter of Life and Death 2006-ban került a lemezboltok polcaira. Az együttes sok számának van történelmi témája (Bruce Dickinson történelmet hallgatott az egyetemen).

Az együttes jelenleg három gitárossal működik, mivel Adrian Smith visszatérésekor tag maradt a korábban az 1990-ben az ő helyére érkező Janick Gers is. A harmadik gitáros Dave Murray, a doboknál Nicko McBrain ül. Az Iron Maiden tagjai nagy focirajongók.

Szerző: Szilvay Gergely

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×