eur:
388.49
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Beindult a sikerspirál: ismét az ABBA a slágerlisták élén

Az 1992-ben, az ABBA feloszlása után tíz évvel megjelent válogatáslemez vezeti az aktuális brit eladási listákat. A Gold - Greatest Hits című albumból világszerte 26 millió példányt adtak el eddig, így Nagy-Britanniában ez a negyedik legsikeresebb lemez. Így például a Coldplay-t is megelőzi a listákon a '70-es évek sztárzenekara. Mindez nagyobbrészt a mozikban futó ABBA-filmnek köszönhető, de a korhangulat is nekik kedvez - mondta az InfoRádiónak Sebők János zenei szakíró.

Annak idején az ABBA-t egy menedzser, Stig Andersson találta ki, terméknek készült, ami igen sikeres lett - nyilatkozta az InfoRádiónak Sebők János zenei szakíró. Megjegyezte, 1992-ben már volt egy ABBA retrohullám - úgy tűnik, ez évtizedenként egyszer visszatér, akárcsak a Beatles, a Pink Floyd és más régiek.

Az ABBA kommersz szórakoztató zene - szögezte le Sebők János. A világban megint válságsorozat van, az emberek kikapcsolódást keresnek, amire ez a márkás zene kiváló - tette hozzá. A jelszó az, mondta a szakíró, hogy "Let me entertain you", azaz "Hagyd, hogy szórakoztassalak". Akik el akarnak nyúlni a heverőn, és meginni egy koktélt, azoknak igényes szórakozás az ABBA - vélekedett.

Ekkor azonban a média és a kereskedelem felfigyel minderre, és beindul a sikerspirál. Eddig az ABBA-ból csináltak egy musicalt, abból pedig egy filmet - vázolta a zenei szakíró, aki úgy látja, ez a receptje annak, hogy aktuális sztárokat előz meg a sikerlistán az ABBA.

"Szerintem ez tartós jelenség lesz, a musicalt mindenhol teltházzal játsszák estéről estére, így fél évet, egy évet még számolhatunk a slágerlisták élén álló ABBÁval" - vélekedett Sebők János.Hogy egy ősrégi dalcsokor, a maga korában aratott hatalmas siker után évtizedekkel újból a legkeresettebb, legnépszerűbb hanglemez legyen, arra eddig csak egy példa akadt a brit slágertörténetben: Elvis Presley 34 éves dala, a Little Less Conversation került 2002-ben az élre, amit azért dúdolt mindenki, mert egy sportszer-hirdetés kísérőzenéjeként a fülébe ragadt.

Most az új ABBA-film, a Mamma Mia! huszonkét klasszikus slágere tette listavezetővé a svéd együttest. Amerikában már július végén megtörtént a szenzáció, Angliában egy kis késéssel következett be ugyanez.

A svéd ABBA zenészei 1970-től készítettek közös felvételeket, azonban csak 1973-tól hívják őket ABBA-nak. Nevük a négy tag kezdőbetűiből alkotott mozaikszó. Az együttes 1974-es Eurovíziós Dalfesztivál nyomán lett igazán sikeres, amit Waterloo című dalával nyert meg. Nyolc stúdiólemezt adtak ki 1973 és 1981 közt.

1982-ben úgy határoztak, szünetet tartanak - ez a szünet még ma is tart. Száz dalból álló repertoárjukkal 350 millió hanglemezt adtak el, eddigi bevételük kétmilliárd dollár volt.

A két volt tag, Benny Andersson és Björn Ulvaeus által írt musical, a Mamma Mia! 1998 óta hetente hét előadásban, folyamatosan és nyári szünet nélkül fut Londonban, jelenleg a Prince of Wales színházban. A darabot Budapesten is játszottak. A tartós színházi siker után ebből készült a mozikban most játszott másfél órás film olyan dalokkal, mint a Dancing Queen, a Knowing Me - Knowing You, a Thank You for the Music és természetesen a Mamma Mia!

Szerző: Sárközy Mátyás (London)

Hanganyag: Sárközi Lóránt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×