eur:
389.41
usd:
363.29
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Húsz milliárd forintot fordít az állam a felsőoktatás minőségének javítására

A következő két évben több mint húsz milliárd forintot fordít az állam a felsőoktatás minőségének javítására - mondta az oktatási és kulturális miniszter a Mátyás király - Magyarország a reneszánsz hajnalán című tudományos konferencia megnyitóján. Hiller István beszélt arról is, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium biztosítja a szükséges összeget az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara főépületének felújítására.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium 250 millió forintot biztosít a következő tanévben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara főépületének felújítására - jelentette be Hiller István a Mátyás király - Magyarország a reneszánsz hajnalán című tudományos konferencia megnyitóján. A munka hamarosan elkezdődik, a tervek szerint 2009 első felében adják át a felújított intézményt.

Az oktatási és kulturális miniszter hangsúlyozta: a felsőoktatás minőségének javítására van szükség, a mennyiségi változtatások ideje lejárt. Hiller István kiemelte: ahogy Európában mindenütt, Magyarországon sem egyszerű a felsőoktatás megújítása, ám ez a legfontosabb feladat a szakma számára.

A tárcavezető szerint a rendszerváltás óta a hallgatói létszám a négyszeresére nőtt az egyetemeken és a főiskolákon, közel 400 ezren vesznek részt a felsőoktatásban.

Hiller István kiemelte: mihamarabb szeretné megvitatni és rendezni a doktori és a posztdoktori képzés ügyét, az érettségi és a felvételi kérdéseit magyar felsőoktatás, minden meghatározó testületével.

A miniszter azt is elmondta: az elmúlt öt évben több mint 120 milliárd forintot költöttek a felsőoktatás infrastrukturális fejlesztésére, a következő két évben erre a célra további 20 milliárd forintot fordítanak.

A tárcavezető elmondta, hogy a Reneszánsz Év eddigi eseményei új lehetőségeket adtak a magyar kultúra és tudomány egészének. A kedden megnyílt konferencián az Eötvös Loránd Tudományegyetem előadóin kívül részt vesznek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Tudományegyetem, a Közép-Európai Egyetem, valamint számos híres külföldi tudományos központ tudósai is.

A hat nap alatt összesen 99 előadás hangzik el, a konferenciára 12 országból érkeztek a szakemberek. Az előadások anyagát az Oktatási és Kulturális Minisztérium egy tanulmánykötetben publikálja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×