eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Százezreket várnak a csíksomlyói búcsúra

Csíksomlyón 1567 óta tartják meg a pünkösdi búcsút, gyakorlatilag változatlan formában. Az idei búcsúra már most elindultak a zarándokok és a turisták, hisz az esemény már idegenforgalmi látványosság is.

IV. Jenő pápa 1444-ben körlevélben buzdította a híveket, hogy segítsék a ferencesek templomépítéseit, cserébe búcsút engedélyezett.

Csíksomlyón - amely mára Csíkszereda része lett - 1567-től vált általánossá a búcsújárás, amikor is János Zsigmond erdélyi fejedelem a csíki, a gyergyói és a kászoni székhelyeket új hitre akarta téríteni, fegyverrel, a helyiek azonban egy plébános segítségével kergették el a protestáns seregeket.

Ennek emlékére gyűlnek össze a hívek minden évben pünkösd szombatján a Kissomlyó hegyén, ahol körmenetet tartanak, a menetet hagyományosan a csángók zárják.

Már érkeznek a hívek

Már érkeznek a hívek az erdélyi rendezvényre, idén azonban kissé zord időjárás fogadja őket. A péntek délben érkezőket zuhogó eső és tíz fok fogadta - mondta Erhardt Ágoston, a Duna Televízió munkatársa. Idén egy különvonatot is indít a MÁV Magyarországról a romániai búcsúra.

Mint mondta, több mint 300 ezer embert várnak a búcsúra, amelyen egy csángó misét is tartanak, magyar nyelven, de a csángók szokásaival, viseletében és énekeikkel. Ez is hagyomány, hiszen Csángóföldön nem tartanak magyar nyelvű misét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×