eur:
389.1
usd:
362.25
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Irán: az ENSZ-BT határozata papírfecni

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerint a Nyugatnak bele kell törődnie, hogy együtt kell élnie az atomenergiát hasznosító Iránnal. A politikus az ENSZ Biztonsági Tanácsának büntetőintézkedéseket elrendelő határozatát papírfecninek nevezte, amely nem oszthatja meg az iráni népet.

"Tetszik, nem tetszik, Irán "nukleáris ország" és a Nyugat érdeke, hogy együtt tudjon élni vele - hangoztatta vasárnap az elnök, aki szerint hamarosan meg fogják bánni voksukat azok az országok, amelyek támogatták a BT-határozatot.

Meg akarták ijeszteni a népet, az irániak azonban nem nyugtalankodnak a határozat miatt és februárban meg fogják ünnepelni az ország nukleáris vívmányait - mondta Ahmadinezsád.

Az elnök konkrétabban nem beszélt arról, hogy mit is ünnepelnek majd.
Már nincs esély a kiegyensúlyozott kapcsolatra

Az államfő úgy vélekedett: a Nyugat a szankciók elrendelésével elvesztette esélyét arra, hogy helyreállítsa kapcsolatait Iránnal.

"Sajnálom Önöket, hogy elvesztegették a barátság megteremtésének lehetőségét az iráni nemzettel. Tudhatnák, hogy semmilyen kárt nem képesek Iránnak okozni" - tette hozzá Mahmúd Ahmadinezsád.

Teherán vasárnap megkezdi 3000 urándúsító centrifuga telepítését Natanzban, válaszul az ENSZ Biztonsági Tanácsa előző nap elfogadott, szankciókat elrendelő határozatára - közölte Ali Laridzsáni atomügyekben illetékes iráni főtárgyaló a Kajhan című konzervatív teheráni napilapnak nyilatkozva.

A szombaton egyhangúlag elfogadott BT-határozat megtiltja az ENSZ-tagállamoknak, hogy olyan sugárzó anyagokkal és technológiákkal lássák el Teheránt, amelyek elősegíthetik az iráni atom- és rakétaprogram fejlesztését, felhasználhatók urán dúsítására és feldolgozására, illetve nehézvíz előállítására, atomfegyverek célba juttatására alkalmas rendszerek gyártásására.

A tilalom vonatkozik az ilyen anyagok és technológiák iráni importjára is. A BT-határozat befagyasztja olyan kulcsfontosságú vállalatok és magánszemélyek vagyonát, amelyek, illetve akik részt vesznek az iráni nukleáris programban, és szerepelnek az ENSZ listáján.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×