eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

A háttérből manipulálják az Oscar-díjak sorsát?

Több mint három hónappal az aranyozott borítékok ünnepélyes felbontása előtt ismét beköszöntött Hollywoodban az Oscar-láz. Bár a világ többi részén ezt talán még nem lehet érzékelni, Los Angelesben már mindenki kezdi találgatni a díjkiosztó nyerteseit. Sokak szerinte mindez nem a kíváncsiság vagy a véletlen műve.

A verseny kimenetelét egyértelműen irányítani próbálják a háttérből - mondta Stacey Kumagai, a hollywoodi szórakoztatóipar egy veterán zsurnalisztája. Szerinte az Oscar-láz annyit jelent, hogy egyesek már beindították megelőző, figyelemfelhívó kampányukat. Ilyenkor sokan pénzzel próbálnak rávenni másokat arra, hogy egy bizonyos emberrel foglalkozzanak, róluk írjanak.

A Los Angeles Times publicistája szerint mostantól elárasztanak bennünket az Oscar-előrejelzések, amelyek néha teljesen értéktelenek. Szerinte ez az időszak nem más, mint a mézes-mázos marketingkampány ideje.

A jelöltek listáját január 23-án hozzák nyilvánosságra, a nyertesek sora pedig egy hónappal később, február 25-én derül ki. A Time magazin újságírója szerint épp ezért a díjazásokkal novemberben foglalkozni teljességgel elhamarkodott. Az átadón előtérbe kerülő filmek jórészét ugyanis a közvélemény még nem is látta.

Mint Richard Schickel írta, a mostani hűhót a publicisták, a stúdiók vagy az önelégült előadók és rendezők keltik.

A filmstúdiók azonban hisznek a díjkiosztó előtti zsongás hasznosságában. Az utóbbi hetekben számos speciális DVD-t küldtek szét. Az írásvédett lemezek segítségével az Film Akadémia tagjai már a bemutatók előtt láthatják az alkotásokat. A Little Miss Sunshine, az United 93 vagy a Skócia utolsó királya még sokáig nem kerül a mozikba, a döntőbírák azonban már láthatják.

A sajtó pedig már több héttel ezelőtt felkapott olyan filmeket, amelyeket csak jövőre mutatnak be a mozik.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×