eur:
395.43
usd:
366.42
bux:
74079.76
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Elhunyt Ligeti György

Nyolcvanhárom évesen elhunyt Ligeti György magyar származású, Ausztriában élő zeneszerző - tudatta a művész német kiadója, a Schott Music.

Halálának oka és helye egyelőre nem ismert. Az egyik legismertebb kortárs zeneszerző legutóbb Bécsben, illetve Hamburgban élt.

Ligeti György 1923-ban született Dicsőszentmártonban. 1956 decemberében, a forradalom után hagyta el Magyarországot.

Először Kölnben, a Nyugat-Német Rádió elektronikus zenei stúdióiban dolgozott, később a Hamburgi Művészeti Akadémián tanított.

Számos nemzetközi elismerésben részesült, tiszteletbeli tagja a világ több zenekarának.

Három évvel ezelőtt, nyolcvanadik születésnapja alkalmából, Kossuth-díjjal tüntették ki. Operát is írt, emellett ő szerezte Stanley Kubrick amerikai rendező 2001: Űrodüsszeia című, 1968-as filmjének zenéjét is.

Címlapról ajánljuk
Szilágyi Áron: az egyéni búcsú még nagyon fáj, de a csapaté egy megnyert ezüst

Szilágyi Áron: az egyéni búcsú még nagyon fáj, de a csapaté egy megnyert ezüst

Szeptemberre dönti el a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, hogy folytatja-e sportolói pályafutását. Az Infostart olimpiai tudósítójának a kardcsapatdöntő másnapján beszélt az edzőcsere következményeiről, a generációváltás sikeréről és arról is, hogyan áll a NOB-tagsági kampánya.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Megérkeztek az első F-16-os vadászbombázók Ukrajnába. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvényt írt alá, amely felhatalmazza Ukrajnát arra, hogy felfüggessze az államadósság finanszírozását, ezután Ukrajna technikai csődbe ment. Bejelentette azt is, hogy Ukrajna a novemberi békekonferenciára meg akarja hívni Oroszországot is. Toreck és Prokovszk felé is nyomulnak előre az orosz katonák. Hamarosan újabb Leopard 2-es harckocsik érkeznek Ukrajnába. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború csütörtöki eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 15:14
×
×
×
×