eur:
393.75
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A bőrönd kincsei

Rippl-Rónai titkai: a bőrönd kincsei címmel nyílt kiállítása a magyar festőművésznek az első világháború alatti internálásakor Franciaországban készített rajzaiból a Párizsi Magyar Intézetben.

A francia közönség által először látható művek Magyarországon sem tartoznak a festő legismertebb alkotásai közé, hiszen a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum 1996-97-es felújítása során találtak rájuk az intézmény padlásán.

A Rippl-Rónai rajzos naplóját tartalmazó három francia iskolai füzet egyetlen, 1915-ös kiállítása óta rejtőzött egy bőröndben.

A magyar festőt 1914-ben a franciaországi Issy l,Eveque-be internálták családjával együtt. Ebből az időszakból származik a mára már hiányos füzetben fennmaradt harminc, Rippl-Rónai kézjegyével ellátott és megszámozott rajz.

A magyar festő naplószerűen örökítette meg az internálás alatt családját, környezetét és annak a francia falunak a lakóit, amelyet ellenséges ország állampolgáraként nem hagyhatott el.

A Párizsi Magyar Intézetben május 9-ig látogatható tárlaton 19 rajz került kiállításra, amelyeken vázlatosságuk ellenére megfigyelhető Rippl-Rónai festői látásmódja és a háborús évek sötétsége.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×