eur:
396.85
usd:
355.49
bux:
74625.63
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Getty Images

Bikaviadalok ellen tüntető aktivisták rontottak rá Ferenc pápára – videó

Egy amerikai állatjogi szervezet aktivistái Luxemburgban zavarták meg a katolikus egyházfő konvoját. A tüntetők szerint a bikák durva kegyetlenségeknek vannak kitéve az arénákban, és felszólították a pápát, hogy ítélje el határozottabban a bikaviadalokat.

A PETA amerikai állatjogi szervezet aktivistái Ferenc pápa luxemburgi látogatásakor a bikaviadalok ellen tiltakoztak csütörtökön a nagyhercegségben. Állításuk szerint a katolikus egyházfő nem ítélte el határozottan a bikaviadalok megrendezését, pedig az állatok durva kegyetlenségeknek vannak kitéve az arénákban – írja az Index a Politico beszámolója alapján.

Az állatjogi szervezet egyik aktivistája Ferenc pápa konvoja elé vetette magát, miután átmászott a barikádon. A PETA által közzétett videón az látszik és hallatszik, hogy

a nő letérdel, és egy táblát tart a magasba, majd azt kiáltja a pápának, hogy „hagyja abba a bikák kínzását”.

A biztonsági emberek a nőt másik két tüntetővel együtt eltávolították a helyszínről, és őrizetbe vették őket. Az állatjogi szervezet közleményében jelezte, a tiltakozók megsérültek, amikor elvezették őket, de mint írják, ez „semmi azokhoz a kegyetlenségekhez képest, amelyeknek az állatok az arénákban vannak kitéve”. A szervezet felszólította az egyházfőt, hogy vessen véget a bikaviadalok támogatásának.

A világ számos országában már betiltották vagy a közeljövőben fogják megtiltani a bikaviadalokat, ugyanakkor Spanyolországban, Portugáliában, Dél-Franciaországban és Latin-Amerika egyes részein ma is véres látványosság. A katolikus egyház már 1567-ben elítélte a bikaviadalokat, ennek ellenére a PETA szerint sokszor szenteknek ajánlja azokat.

A pápa Laudato Si című enciklikájában úgy fogalmazott, hogy

„minden élőlénnyel szembeni kegyetlen cselekedet ellentétes az emberi méltósággal”,

de konkrétan a bikaviadalokra nem tért ki. A PETA aktivistái már augusztusban is megzavarták a katolikus egyházfő audienciáját a Vatikánban, ahol bűnnek nevezték a bikaviadalokat.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, csütörtökön egynapos látogatásra érkezett Ferenc pápa Luxemburgba, ahol egyebek mellett befogadásra és gyermekvállalásra buzdította az embereket, valamint a háborúk jelentette tragédiákra hívta fel a figyelmet. A katolikus egyházfő Henrik nagyherceggel és feleségével, Mária Teréziával, valamint Luc Frieden miniszterelnökkel és Jean-Claude Hollerich kardinálissal folytatott megbeszélése után elmondott beszédében köszönetet mondott Luxemburgnak a menekültek befogadása és integrálása terén elért eredményeiért, amelyeket példaértékűnek nevezett.

Ferenc pápa Luxemburgból Belgiumba utazott tovább. Szerdai audienciáján azt mondta, reméli, a látogatás „új ösztönzést” adhat az embereknek Belgiumban és Luxemburgban arra, hogy a hit felé forduljanak.

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Felszállt a kínai sárkány: most lehet rajta nagy pénzt keresni?

Felszállt a kínai sárkány: most lehet rajta nagy pénzt keresni?

Óriási gazdaságélénkítő csomagot jelentett be a héten a kínai jegybank és a kormány. Kínának szüksége is van erre, hiszen a gazdasági növekedés lassul, az eddigi növekedési modell már a határait feszegeti. Az ország részvénypiaca évek óta csak szenved, azonban hosszú ideje most először talán látszik a fény az alagút végén és eljöhet e trendszerű részvénypiaci emelkedés Kínában is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×