eur:
396.06
usd:
354.66
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Olaszország, RÓMA, 2018. július 12.Migránsok sátortábora a római Tiburtina vasútállomás közelében 2018. július 12-én. A Baobab Experience elnevezésű civil szervezet aktivistái által rendelkezésre bocsátott kétszáz sátrat mintegy háromszáz bevándorló használja. MTI/EPA/Massimo Percossi
Nyitókép: MTI/EPA/Massimo Percossi

Ütött a migránsok sátortáborainak órája Róma utcáin

Roberto Gualtieri római főpolgármester elrendelte a migránsok és más hajléktalanok ideiglenes utcai alvóhelyeinek felszámolását, amely a Termini pályaudvarral szomszédos parkban sorakozó több tucat sátor lebontásával meg is kezdődött kedden.

A sátrakat, matracokat, személyes tárgyakat a főváros köztisztasági hivatala elszállította. A parkot megtisztították és kerítéssel vették körbe. A hatóságok érkezésére már csak tizenkilenc bevándorló maradt a helyszínen, kilencen nem rendelkeztek személyi dokumentummal, ezért a migrációs hivatal elszállította őket.

Róma utcáin, terein, parkjaiban megszokott látványnak számítanak a hálózsákokról, takarókról, megtömött papírdobozokról felismerhető ideiglenes szállások, ahol pedig nagyobb a terület, matracokat fektetnek le vagy sátrakat állítanak fel.

Több százan éltek már közel tíz év óta a Termini pályaudvar oldalában húzódó parkban is, az ókori városfal mentén, többnyire afrikai bevándorlók, akik a vasútállomásnál működő Caritas menhelyén jutottak ételhez, tisztálkodáshoz vagy szükség esetén orvosi ellátáshoz.

A főváros több kerületében a lakosok régóta tiltakoztak a szabad ég alatt élő migránsok miatt.

A 2021-től főpolgármester Roberto Gualtieri, a baloldali Demokrata Párt (PD) politikusa, nyáron jelentette be, hogy a 2025-re, a Vatikán által meghirdetett jubileumi szent évre rendezni kívánja a római utcákon kialakult helyzetet. Hangoztatta, hogy erősíteni akarja a közbiztonságot a jövő évi egyházi eseményre, amelyre harmincmillió zarándokot várnak Rómába.

Döntését azonban Roberto Gualtieri nem osztotta meg saját pártjával: a PD meglepetéssel fogadta a hajléktalanok alvóhelyeinek “ledózerolását". Marta Bonafoni, a Demokrata Párt országos koordinátora súlyos és aggasztó intézkedésnek nevezte a főpolgármester lépését, amely szerinte “törékeny embereket akar lenullázni”.

Az első sátortábor felszámolása után a szabad ég alatt élő migránsok és más hajléktalanok elkezdtek a külkerületek felé elmozdulni. A főpolgármesteri hivatal korábbi tervei szerint több ponton befogadó központokat hoznának létre, nagyobb, akár hetvenfős sátrakat vagy kétemeletes konténereket. Az egyik kiszemelt helyszín a Termini előtti téren lenne, egy másik a pályaudvar egykori alagútjában, de ezek ellen a helyi lakosok és kereskedők is aláírásgyűjtést indítottak.

Az Istat statisztikai hivatal 2022-es adatai szerint Rómában több mint 23 ezer a hajléktalanok száma.

Roberto Gualtieri kedden bejelentette indulását a következő 2026-os főpolgármesteri választáson.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×