eur:
396.05
usd:
354.65
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Nyitókép: Unsplash

Több száz Nazca-vonalat fedeztek fel Peruban

A frissen megtalált több mint 300 talajrajz kisebb ugyan, mint a leghíresebbek, de régebbiek is azoknál.

Több száz újabb, csak madártávlatból látható talajrajzot fedeztek fel a régészek a mesterséges intelligencia segítségével a perui Nazca-sivatagban.

A 2000 éves Nazca-vonalak tulajdonképpen óriási rajzok, amelyek növényeket és állatokat ábrázolnak, de csak a levegőből, magasról láthatók. Kultúrtörténeti jelentőségük miatt 1994-ben felvették az UNESCO világörökségi helyszínei közé.

Az új felfedezést az tette lehetővé, hogy a tudósok megtanítottak egy mesterséges intelligencia modellt a helyszínről készült légi felvételek értelmezésére.

Az így talált új Nazca-vonalak vagy geoglifák - a föld felszínén kialakított ábrák - kisebbek, de ősibbek a korábban felfedezetteknél.

A mesterséges intelligencia közreműködésével 303 emberalakot és állatokat ábrázoló geoglifát fedeztek fel. A kutatók több mint 2600 órát töltöttek a felvételek tanulmányozásával, és a helyszíni vizsgálatokkal.

A kutatáson dolgozó Karsten Lambers elmondta, hogy a mesterséges intelligenciával nagy lépést tettek előre, hiszen a Nazca-régió geoglifáinak teljes térképe még nem készült el.

Az újonnan megtalált talajrajzok közül néhány emberáldozatra utal, mivel azok levágott fejeket, és késsel felfegyverzett orkákat ábrázolnak. Mint a terület szakértője, a japán Szakai Maszato professzor rámutatott: a Nazca-korszakból származó kerámiákon láthatók olyan rajzok, amelyeken orkák késsel fejeznek le embereket. Tehát az orkákat olyan lényekként ábrázolták, amelyek emberáldozatot mutattak be.

A kutatók szerint további csaknem ezer, mesterséges intelligencia által kiszűrt lehetséges talajrajzot kell még a terepen megvizsgálniuk.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×