eur:
392.7
usd:
355.33
bux:
72865.31
2024. augusztus 30. péntek Rózsa
Giorgia Meloni olasz miniszterelnök Raffaele Fitto európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszterrel (j) a szenátus ülésén Rómában 2023. március 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

Giorgia Meloni fájó, de szükséges döntést hozott

Raffaele Fitto jelenlegi EU-ügyi minisztert nevezte meg uniós biztosjelöltként Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a pénteki kormányülésen.

Giorgia Meloni saját maga számára fájdalmas, az ország számára szükséges döntésnek nevezte Raffaele Fitto jelölését. Az Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt politikusa jelölésével Meloni egyik legközelebbi munkatársától készül megválni.

Az 55 éves Fitto 2000 és 2005 között a déli Puglia tartomány kormányzója volt, 2006-tól a Silvio Berlusconi vezette Hajrá, Olaszország! (FI) parlamenti képviselője, majd 2014 és 2022 között európai parlamenti képviselő. 2018-ban az akkor alakult Olasz Testvérekhez csatlakozott. A Meloni-kormány 2022-es megalakulása óta az EU-ügyi minisztériumot vezeti, és hozzá tartozik a koronavírus-járvány után Olaszországnak ítélt uniós gazdasági helyreállítási csomag kezelése is.

"Raffaele Fitto a megfelelő ember a megfelelő helyen. Felkészültsége és az európai intézmények ismerete miatt, amelyre az Európai Parlamentben töltött évek során tett szert, és amelyet az Európai Konzervatívok és Reformerek társelnökeként koronázott meg. Hozzáértéssel és tekintéllyel vezette a rá bízott, összetett és stratégiai jelentőségű minisztériumot is" - hangoztatta közös közleményben Nicola Procaccini, az Európai Konzervatívok és Reformerek európai parlamenti társelnöke és Carlo Fidanza, az Olasz Testvérek európai parlamenti frakcióvezetője.

A döntés a kormány kezében volt, várjuk, hogy megtudjuk, Raffaele Fitto melyik portfóliót kapja meg az Európai Bizottságban - reagált az ellenzéki Demokrata Párt (PD) főtitkára Elly Schlein. A baloldali politikus információt vár arról is, hogy Fitto távozásával a római kormány kinek adja át az eddig hozzá tartozó politikai dossziékat.

Címlapról ajánljuk
Megvan, milyen referenciához köthetik a magyar minimálbért

Megvan, milyen referenciához köthetik a magyar minimálbért

Hároméves megállapodás körvonalazódhat a minimálbérről és a bérminimunról a munkavállalók és a munkaadók között. Utóbbiak nyitottak arra, hogy a bérminimum európai sajátosságot jelentő magyar feltételei valamilyen formában megmaradjanak. A kormány szeptember 18-án száll be az egyeztetésbe.

Szakszervezet: ebben a formában elfogadhatatlan a munkaalkalmassági orvosi vizsgálatokról szóló rendelet

Több fontos, stresszel és veszélyekkel együtt járó munkakörben, szakágazatban szeptembertől már nem lesz kötelező a foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat – mondta az InfoRádióban a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke. Zlati Róbert úgy véli, a korábbi szabályokhoz képest visszalépés az új rendelettervezet, amely szerinte alkotmányellenes is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Hamarosan megérkezhet az első szállítmány a majomhimlő elleni vakcinából Kongóba

Hamarosan megérkezhet az első szállítmány a majomhimlő elleni vakcinából Kongóba

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO vezetője pénteken bejelentette, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) várhatóan "a következő napokban" megkapja az első szállítmányt az majomhimlő (mpox) elleni vakcinákból. A WHO augusztus 14-én globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, miután felismerte az mpox-fertőzések új hullámát, különös tekintettel a KDK-ban és a környező országokban terjedő Clade 1b törzsre - számolt be a Deutsche Welle.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×