eur:
393.41
usd:
351.46
bux:
72949.64
2024. augusztus 23. péntek Bence
Reykjanes-félszigeten, a Sundhnúkur-kráterláncban, a Svartsengi-vulkánrendszerben történt kitörés. Forrás: X / Tv2000.it
Nyitókép: Forrás: X / Tv2000.it

Döbbenetes következménnyel járt egy újabb vulkánkitörés Izlandon - videó

Csaknem négy kilométer hosszú hasadék keletkezett péntekre virradóra egy újabb tűzhányókitörés következtében Izlandon, ahol az utóbbi kilenc hónapban már hat alkalommal lehettek tanúi látványos vulkánkitöréseknek az emberek.

A mostani kitörés is a fővároshoz közeli, délnyugati fekvésű Reykjanes-félszigeten, a Sundhnúkur-kráterláncban, a Svartsengi-vulkánrendszerben történt, ahol legutóbb májusban volt ilyen jellegű aktivitás. A láva egy becslések szerint 3,9 kilométer hosszú hasadékból tört a felszínre, amit számos földlökés kísért, amelyek legerősebbje elérte a 4-es erősséget, s Reykjavík lakói is érezték.

A RÚV közszolgálati műsorszolgáltatójának tudósítója szerint "a föld cipzárként nyílt meg". A helyi meteorológiai szolgálat szerint forró gázfelhő emelkedett egy kilométer magasságba az esti égboltra. A RÚV élő közvetítésében a narancsszínű lávaereket lehetett látni a korábbi kitörések nyomán megszilárdult vulkanikus kőzeten az éjszakai sötétségben.

Pirkadatkor már mindenekelőtt csak sűrű füstöt lehetett látni. A helyi meteorológiai szolgálat szerint a kitörés ereje éjszakai csúcspontját követően reggelre alábbhagyott.

Magnús Tumi Gudmundsson geológus a kitörés által érintett térség átrepülését követően azt mondta, hogy Grindavík kikötőváros a korábbi hasonló lávaömlésekkel ellentétben nincs veszélyben. Ugyanakkor az eredetileg 4000 lakosú városban a többszöri evakuálások nyomán már alig maradtak lakosok, hatósági adatok szerint mára már csak mintegy kéttucat házban laknak.

Az újabb kitörés miatt elővigyázatosságból kiűrítették Izland egyik fő turisztikai attrakcióját, a Kék Laguna geotermikus fürdőt és szállodát, bár már az újranyitásra készülnek.

Címlapról ajánljuk
Emmanuel Macron példátlan és történelmi összefogást készít elő, de nem mehet biztosra

Emmanuel Macron példátlan és történelmi összefogást készít elő, de nem mehet biztosra

Nincs sok esély egy nagykoalíció megalakulására, az azonban biztosnak tűnik, hogy Emmanuel Macron pártszövetsége benne lesz az új francia kormányban – mondta az InfoRádióban Szűcs Anita, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docense. A Franciaország-szakértő szerint nem valószínű, hogy az előre hozott választásokat megnyerő Új Népfront miniszterelnök-jelöltje lesz az új kormányfő.

Robert Fico: nagyon feszült most a helyzet, párbeszédre van szükség

Jelenleg az ország és a társadalom működésével kapcsolatos alapvető kérdésekben is nehéz társadalmi konszenzust elérni – jelentette ki a szlovák kormányfő a társadalmi helyzetet értékelő beszédében. Robert Fico szerint nemcsak a belpolitikában, hanem a külpolitikában is szükség van a vélemények ütköztetésére, és bejelentette, hogy ősszel több távol-keleti országba is ellátogat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×