eur:
394.06
usd:
360.47
bux:
72352.07
2024. augusztus 13. kedd Ipoly
Elon Musk, az X közösségi médiaplatform, a Tesla Motors elektromosjármű-gyártó, a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat tulajdonosa beszél az Olasz Testvérek kormánypárt  ifjúsági szervezete által rendezett, Atreju nevű találkozón Rómában 2023. december 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Brüsszel az uniós jog betartására figyelmeztette Elon Muskot

Elon Musk európai idő szerint keddre virradó éjszaka Donald Trump amerikai elnökjelölttel készít interjút, amelyet az X-en élőben közvetítenek.

Thierry Breton, a belső piacért felelős európai uniós biztos hétfőn levelet küldött Elon Musknak, a X közösségi médiafelület tulajdonosának, amelyben arra hívta fel a figyelmét, hogy kötelessége megakadályozni a "káros tartalmak" terjedését a platformon.

Elon Musk európai idő szerint keddre virradó éjszaka Donald Trump amerikai elnökjelölttel készít interjút, amelyet az X-en élőben közvetítenek.

"A nagy közönséggel nagyobb felelősség is jár" - írta erre vonatkozó bejegyzésében a francia biztos, és a közzétett levélben rámutatott az X tulajdonosának az uniós jog alapján fennálló, a jogellenes tartalmak és a dezinformáció elleni küzdelemmel kapcsolatos kötelezettségeire.

Az Európai Unió jelenleg vizsgálatot folytat az X-szel szemben a digitális szolgáltatásokról szóló uniós törvény (DSA) alapján, amely előírja az internetes cégek számára, hogy hatékonyan felügyeljék az online tartalmakat annak érdekében, hogy megvédjék a felhasználókat "a káros tartalmaktól."

"Önnek jogi kötelessége biztosítani, hogy az X megfeleljen az uniós jognak" - hívta fel Musk figyelmét az uniós biztos. Breton szerint ez egyrészt a véleménynyilvánítás és a tájékoztatás szabadságának biztosítását jelenti, másrészt pedig hatékony fellépést a "káros tartalmak" terjedésének enyhítése végett.

Hozzátette, hogy amennyiben a káros tartalmakat nem kezelik, azok negatív hatást gyakorolhatnak a polgári közbeszédre és a közbiztonságra.

"Az EU-ban figyelemmel kísérjük az erőszakra, gyűlöletre és rasszizmusra uszító tartalmak terjesztésével összefüggő kockázatokat a világ jelentős politikai - vagy társadalmi - eseményeihez kapcsolódóan" - írta.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az X-szel szembeni uniós vizsgálat értékelése szempontjából "releváns az EU-ban a jogellenes tartalom bármilyen negatív hatása, amely annak tulajdonítható, hogy az X nem megfelelően alkalmazza a DSA vonatkozó rendelkezéseit".

"Az uniós szolgálatok rendkívül éberek lesznek minden olyan bizonyítékot illetően, amely a DSA megsértésére utal, és nem fogunk habozni, hogy teljes mértékben kihasználjuk eszköztárunkat, amennyiben ez indokolt az uniós polgárok súlyos károktól való megvédelmezésének érdekében" - zárta levelét Thierry Breton.

Címlapról ajánljuk

Újítások, visszaadott remények, hősök – az olimpiai tudósító búcsúja Párizstól

A vasárnap véget ért nyári olimpiáról sok emlékezetes pillanatot őrizhetünk meg. A szervezők kiváló ötletekkel jártak a szurkolók kedvében, akik köszönték szépen, és gyorsan belakták, majd a szívükbe zárták a játékokat. Személyes visszapillantás az elmúlt két és fél hétre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.13. kedd, 18:00
Fábián László
a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
Kiváró hangulat az amerikai tőzsdén

Kiváró hangulat az amerikai tőzsdén

Turbulens héten vagyunk túl a tőzsdéken, a makroadatok érkezéséből arra lehetett ugyanis következtetni, hogy az amerikai gazdaság recesszióba került, ezt követően a piacok azt kezdték árazni, hogy a Federal Reserve hamarabb kezdhet kamatvágásba, hogy segítse a növekedést. Ezt követően viszont a várakozásoknál jóval jobb munkaerőpiaci adat is érkezett az USA-ból, ami arra utalt, hogy talán mégsem fogyott ki a lendület az amerikai gazdaságból. Ezen a héten is sok piacmozgató eseményre lehet számítani, elég az amerikai inflációs adatra gondolni - a mai nap azonban viszonylag csendes mederben csorog, az irányadó európai és amerikai indexek felemásan teljesítettek, mérsékelt elmozdulásokkal. Vannak viszont izgalmak a magyar tőzsdén, sikeres kitörést láthattunk ugyanis a Nyomda részvényénél, új történelmi csúcsra száguldott az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×