eur:
392.08
usd:
359.72
bux:
72294.66
2024. július 17. szerda Elek, Endre
A Crocus City Hall kulturális központ kiégett épülete Krasznogorszkban 2024. március 25-én. A kulturális központban március 22-én elkövetett fegyveres támadás halálos áldozatainak száma 137-re emelkedett, a sebesültek száma 180. A merénylet végrehajtásával megvádolt négy tádzsik állampolgárt előzetes letartóztatásba helyezték.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Újabb orosz közlés a krasznogorszki horrorról

Nemzetközi csoport készítette elő a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadást, a szervezők között orosz állampolgárok is voltak – jelentette ki Jurij Csihancsin, az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring) vezetője az orosz parlamenti felsőház költségvetési és pénzpiaci bizottságának ülésén.

„Kijelenthetem, hogy egyértelműen egy nemzetközi csapatról van szó, amely különböző országok képviselőiből áll. Közép-ázsiai országok képviselőiből, európai országok képviselőiből, és sok orosz is van ott” – mondta Csihancsin a felsőház honlapján közvetített felszólalásában.

A támadást alaposan átgondoltnak minősítette, és azt hangoztatta, hogy egy nemzetközi bűnözői hálózat is részt vett benne. Részletekbe a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva nem bocsátkozott.

A Roszfinmonitoring vezetője szerint a Crocus City Hallban, illetve a később Dagesztánban végrehajtott terrortámadás megmutatta, hogy a hatóságok munkáján javítani kell. Ezért – mint mondta – a pénzügyi felügyelet, a belügyminisztérium, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és az ügyészség a terroristák viselkedése modellezésének korrigálásán dolgozik.

A Moszkvával határos Krasznogorszkban lévő Crocus City Hallban március 22-én este követték el a modern Oroszország történetének egyik legnagyobb terrortámadását. A merénylettel kapcsolatban, amelyben 145 ember vesztette életét és több mint 550-en megsebesültek, eddig 12 embert tartóztattak le, köztük a négy elkövetőt - Dalerzson Mirzojevet, Szaidakram Racsabalizodát, Samszidin Faridunit és Muhammadszobir Fajzovovot –, akik mind tádzsik állampolgárok.

A támadásért a Horaszán Tartomány csoport vállalta a felelősséget, amely kapcsolatban áll az Iszlám Állam terrorszervezettel. Az orosz hatóságok többször is állították, hogy Ukrajnának köze van a támadáshoz. Kijev ezt tagadja.

Címlapról ajánljuk
A Trump-merénylet után a német titkosszolgálat is akcióba lendült

A Trump-merénylet után a német titkosszolgálat is akcióba lendült

A Donald Trump volt amerikai elnök ellen elkövetett szombati merénylet után Németországban is megerősítették a vezető politikusok védelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
Nagyot ment a Dow index, több mint egy éve nem látott emelkedés

Nagyot ment a Dow index, több mint egy éve nem látott emelkedés

Felemás hangulatban telt a keddi kereskedés Ázsiában, ezt követően azonban Európában folytatódott az esés a tőzsdéken. Délután fontos kiskereskedelmi adat érkezett Amerikából, melynek hatására erősödni kezdett a dollár, az amerikai tőzsdék pedig emelkedtek, különösen a Dow index, amely közel 2 százalékos pluszban zárt, ami 2023 júniusa óta nem látott mértékű emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×