eur:
397.67
usd:
364.47
bux:
72218.86
2024. augusztus 4. vasárnap Dominika, Domonkos
A modern compound crossbow handgun on the red brick wall background.
Nyitókép: Getty Images/Ivan Murauyou

Törvénymódosítás jöhet az Egyesült Királyságban a számszeríjas gyilkosság után

Az Egyesült Királyságot megrázta a kedd esti, nyílpuskával elkövetett hármas gyilkosság. A tragédia azonban nem egyedülálló, sőt, az utóbbi években egyre szaporodnak a hasonló esetek, sőt, a királynő ellen is megpróbáltak annak idején számszeríjjal merényletet elkövetni.

Mint arról az Infostart is beszámolt, kedd este London egyik elővárosában, otthonában gyilkoltak meg számszeríjjal egy anyát és két lányát. Az áldozatok a BBC lovassport-kommentátorának, John Huntnak a felesége és két lánya voltak. A feltételezett elkövető - az egyik fiatal nő volt barátja - után kiterjedt hajtóvadászatot indítottak a hatóságok, és el is kapták. A gyanúsított az elfogás közben megsérült, kórházba kellett szállítani.

A brutális gyilkosság hatalmas közfelháborodást váltott ki, és a törvényhozásban újra napirendre került a számszeríjakra vonatkozó szabályozás, ugyanis az elmúlt években több halálos támadás is történt. Nagy-Britanniában 18 éven felül bárki engedély nélkül vásárolhat nyílpuskát, bár közterületen nem viselhető - írja a Telex.

A pénteken felállt új brit kormány a mostani és az előző esetek hatására most megfontolja a törvényi szigorítást.

A számszeríjakra vonatkozó törvénymódosítás felvetésének fő oka azonban az az ominózus, 2021-es eset, amikor karácsony napján letartóztattak egy tinédzsert a windsori kastélypark egy nyilvánosság elől lezárt részén, miután fém maszkot viselve, számszeríjjal felfegyverkezve hatolt be azzal a szándékkal, hogy megöli a királynőt. II. Erzsébet és körülbelül húsz családtagja is a rezidencián volt éppen, köztük az akkor még trónörökös Károly herceg is.

A fiatal férfi az elfogásakor bevallotta szándékát, és azzal indokolta, hogy meg szeretné bosszulni az 1919-es indiai Dzsallianvala Bagh-mészárlásban megölt emberek halálát, amikor a brit gyarmati hadsereg az indiai függetlenségi mozgalom vezetőinek elfogása ellen tüntető tömegbe lövetett. A fiatal férfi percekkel az elfogása előtt Snapchatre is feltöltött egy videót, amelyben a királynő elleni merényletről beszélt.

A zavart fiatal a terveit egy Sarai nevű chatbottal is megosztotta, akit a barátnőjének tekintett, és akivel csak az uralkodó meggyilkolása után lehetett volna együtt. Ideológiájának része volt a régi birodalmak megbuktatása és újak létrehozása, ezen kívül a Star Wars-ból ismert sith nagyurak egyikének képzelte magát. 2023 októberében elismerte az ellene felhozott vádakat, 9 év börtönre ítélték.

Az ügy miatt 2024-re a brit kormány elkezdte vizsgálni a számszeríjakra vonatkozó törvényt, és várták az állampolgárok és szakemberek véleményeit az ügyben.

A módosítást megelőző információgyűjtés áprilisban zárult le, de előrelépés azóta sem történt. A közelmúltban leváltott konzervatív kormány azzal indokolta a halasztást, hogy 2011 és 2021 között kevesebb, mint 10 számszeríjjal elkövetett emberölés történt.

Laura Sudgen, aki súlyosan megsérült és a férjét is elvesztette egy korábbi nyílpuskás támadásban, felháborodását fejezte ki a BBC-nek, hiszen 2018 óta kampányol a szigorításért, petícióját több tízezren írták alá, mégsem történt semmi. Úgy fogalmazott: "Tegnap három ember vesztette életét, és ha ez nem elég ahhoz, hogy most megálljunk, és végiggondoljuk, hogy ezek veszélyes halálos fegyverek, akkor valamin nagyon el kellene gondolkodnunk."

Dan Jarvis biztonsági miniszter azt mondta a BBC-nek, hogy a kormány, és a belügyminiszter, Yvette Cooper fontolóra veszi, hogy módosítsanak a számszeríjak tartását szabályozó törvényen. Szerinte észszerű megkérdőjelezni, hogy a fegyverekre vonatkozó hatályos jogszabályok megfelelnek-e a célnak. Mint mondta, ha úgy ítélik meg, hogy a szabályok nem megfelelőek, akkor ideje törvényt módosítani. Hozzátette azonban, hogy ezt "rendesen kell csinálni", megfelelő jogi eljárásra van szükség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.05. hétfő, 18:00
Pletser Tamás
az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×