eur:
390.26
usd:
359.59
bux:
73622.19
2024. július 23. kedd Lenke
Storm Shadow, brit-francia közös fejlesztésű, alacsony észlelhetőségű nagy hatótávolságú cirkáló rakéta, amit repülőgépről indítanak. Forras: Wikipédia
Nyitókép: Wikipédia

Az oroszok elfogták és szétszedték Ukrajna egyik legmodernebb fegyverét

Lehetősége van az orosz hadmérnököknek behatóan vizsgálni a nemzetközi együttműködésben kifejlesztett Storm Shadow / SCALP rakétát.

Bebizonyosodott, hogy az orosz haderő meg tudott szerezni legalább egy, szinte sértetlen állapotú Storm Shadow rakétát az ukránoktól, miután elektronikus harcászati rendszereik a földre kényszerítették azt - írja a Portfolio a RIA Novosztyi híradása nyomán.

Az orosz hírügynökségnek egy nevét nem vállaló hadmérnök nyilatkozott, beszámolója szerint

részletesen tanulmányozták a rakéta irányítórendszerét, ennek köszönhetően pedig várhatóan hatékonyabb légvdelmi rendszereket tud majd kifejleszteni az orosz hadiipar.

Azt is hozzátette, hogy jelenleg a fegyver robbanófejét és kapcsolási rajzát vizsgálják.

Mint íjrák, Andrej Szimjonov orosz tábornok elmondta a sajtónak, hogy a Storm Shadow rakétákat nehéz elfogni, mivel lopakodó üzemmódban a célterülethez közel repülnek, majd műholdak segítségével irányt váltanak és rávezetik őket a célra.

A brit-francia-svéd koprodukcióban fejlesztett rakéták valóban gondot okoznak az orosz légvédelemnek: Ukrajna épp a napokban jelentette be, hogy az orosz Fekete-tengeri flotta szinte minden tengerészeti képességét kivonta a Krímről a rendszeres Storm Shadow támadások miatt. Ilyen rakéták semmisítették meg az orosz hadiflotta szevasztopoli parancsnokságát is - írja a lap.

Címlapról ajánljuk

Uniós pénz blokkolásával válaszol Magyarország az ukrán olajleállítási lépésre

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy interjúban számolt be a magyar döntésről azután, hogy Kijev egy szankciós intézkedéssel leállította az orosz Lukoil Ukrajnán áthaladó szállításait. Ez hazánkon kívül Szlovákiát is érzékenyen érinti, a két ország közösen fordult az Európai Bizottsághoz, de ezen kívül további lépések jönnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
Megérte-e Izraelnek kiiktatnia a Hamász katonai vezetőjét?

Megérte-e Izraelnek kiiktatnia a Hamász katonai vezetőjét?

A sajtó szerint az izraeli hadsereg egyre több jelet lát arra, hogy sikerült kiiktatni a Hamász katonai vezetőjét. Az Izrael elleni október 7-i terrortámadás egyik kitervelőjének is tartott Mohamed Deifet egy július 13-án végrehajtott légitámadással akarták likvidálni. Az akció sikerességéről ugyan ellentmondásosak a hírek (a Hamász például tagadja, hogy egyik legfontosabb tagja életét vesztette volna), az biztos, hogy a csapásnak hatalmas humanitárius ára volt. Palesztin források szerint több mint 90 civil vesztette életét, ráadásul egy olyan területen, amelyet korábban biztonságos zónának nyilvánított az izraeli hadsereg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×