eur:
392.53
usd:
362.5
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Mobiltelefonján nézi valaki, amint Donald Trump volt amerikai elnök Tucker Carlson amerikai televíziós személyiség és konzervatív kommentátor közösségi médiában elérhető műsorának ad interjút Miamiban 2023. augusztus 23-án. Donald Trump, aki a legnépszerűbb a republikánus elnökjelölt-aspiránsok között, nem vett részt ezen a napon republikánus párti elnökjelöltségre pályázó politikusok első hivatalos nyilvános választási vitáján a Wisconsin állambeli Milwaukee-ban.
Nyitókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera

Lapinformáció: Donald Trump „radikális” változást tervez a NATO-ban

Az amerikai republikánus elnökjelölt két nemzetbiztonsági szakértő szerint is egy radikális elképzelés megvalósítását fontolgatja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel lezárja az ukrajnai háborút – írja a Politico.

A lap cikke szerint a korábbi amerikai elnök egy olyan megállapodást szeretne összehozni, amelyben garantálja, hogy a NATO nem terjeszkedik Ukrajnában és Grúziában, valamint Moszkva megtarthat néhány elfoglalt területet. Ez utóbbi kijelentés összefüggésben áll azokkal a korábbi információkkal, amik szerint Trump a Donbász területeit és a Krímet ajánlotta volna fel Putyinnak a békéért cserébe.

„Nagyon gyors megállapodást várnék a konfliktus lezárására” – fogalmazott az ukrajnai háború kapcsán Kevin Roberts, a The Heritage Foundation, a befolyásos, Trump-párti agytröszt elnöke egy interjúban, hozzátéve: nem tud belső információkat Trump terveiről. Egy „Trump gondolkodását ismerő”, a Politicónak – név nélkül – nyilatkozó nemzetbizonsági szakértő emlékeztett: az elnökjelölt korábban már kijelentette, hogy hiba volt Kijevnek NATO-tagságot ígérnie a Biden-adminisztrációnak, valószínűleg ő sem állítaná le az amerikai fegyverszállításokat Ukrajnának.

A kritikusok hangok szerint a lépés egyértelműen igazolná Vlagyimir Putyinnak a véres háború kirobbantásának jogosságát.

Donald Trump azt várja az európai katonai szövetségeseitől, hogy drasztikusan növeljék meg a haderőre szánt összegeket. Az elmondottak alapján megválasztása esetén a republikánus politikus a korábbi ígéretével ellentétben nem lépne ki a NATO-ból, de vélhetően a szervezet „nem úszná meg sértetlenül” a második ciklusát. Dan Caldwell védelmi szakértő a Politicónak úgy fogalmazott, hogy „radikális átrendeződést” tervez a védelmi-biztonsági szervezettel a republikánus politikus. Az elképzelés a következő lenne:

  • Az Egyesült Államok megtartaná a nukleáris védelmi ernyőjét Európa felett.
  • Fennmaradnának a légitámaszpontok és haditengerészeti bázisok a kontinensen, valamint Törökországban.
  • A gyalogság, a páncélosok, a logisztika és a tüzérség nagy része amerikai kézből európai kézbe kerülne.

Az elképzelés lényege, hogy az amerikai jelenlét lényegesen csökkenne Európában.

A terv második eleme az úgynevezett „kétszintű NATO” megalkotása. Ennek lényege, hogy akik nem teljesítik az előírt – a GDP 2 százalékos arányának megfelelő – védelmi ráfordítást, azok a jövőben nem élvezhetik Washington védelmét. A cikk szerint ez egyértelműen a NATO 5. cikkelyének megszegését jelentené. Trump szerint ezekre a lépésekre azért van szükség, mert az európaiak „lenyúlták” az Egyesült Államokat a védelmi kötelezettségeik nem teljesítése miatt.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×