eur:
394.65
usd:
365.82
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Dmitrij Peszkov, az újraválasztásáért induló Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője a moszkvai kampányközpontban az elnökválasztás utolsó napjának éjszakáján, 2024. március 18-án. A választóhelyiségekből kilépők megkérdezésén alapuló közvélemény-kutatások eredményei, illetve szavazatszámlálás első eredményei szerint Putyin fölényesen vezet.
Nyitókép: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Moszkva nagyon elégedett a francia választás első fordulójának eredményével

A Kreml szerint a Nemzeti Tömörülés győzelmével világossá vált a francia választók akarata.

A Kreml szóvivője hétfőn a választók akaratának világos jeleként ismerte el Marine Le Pen pártjának, a radikális jobboldali Nemzeti Tömörülésnek (RN) a franciaországi előrehozott parlamenti választások első fordulójában aratott győzelmét.

"Az első forduló eredményei egészében az Európában tapasztalható tendenciákat jelzik. Várjuk a második fordulót, de máris többé-kevésbé világos számunkra, hogy a franciák kiket részesítenek előnyben" - mondta hétfői sajtótájékoztatóján Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője.

A Nemzeti Tömörülést a múltban többször is vádolták azzal, hogy szoros kapcsolatot ápol az orosz vezetéssel. A párt több millió eurós kölcsönt vett fel 2014-ben az Első Cseh-Orosz Banktól. Le Pen orosznak ismerte el a 2014-ben elfoglalt, dél-ukrajnai Krím félszigetet. A párt által a parlamentnek tavaly tett jelentésből az is kiderült, hogy az RN vezetői még az ukrajnai háború kitörése előtt az orosz megszállás alatt lévő Krímbe és Donyeck megyébe látogattak.

Vezetőinek nyilatkozatai alapján az RN megosztott abban a kérdésben, hogy el kell-e ítélni Oroszországot az ukrajnai háborúért.

Az orosz elnök szóvivője kijelentette, hogy az ukrán csapatok koncentrációja a fehérorosz határon Oroszország problémája is, mivel a két ország ténylegesen szövetséges és partner. Hozzátette, hogy a két ország védelmi minisztériuma folyamatos kapcsolatban áll egymással.

Peszkov rámutatott: a Kreml nem ért egyet Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Kínáról tett kijelentésével, amely szerint Peking a második világháború óta a legnagyobb háborút szítja Európában. A leköszönő főtitkár azzal vádolta Pekinget, hogy kihívást intéz az észak-atlanti szövetség értékei és érdekei ellen, és katonai támogatást nyújt Oroszországnak.

Címlapról ajánljuk
Kemény Dénes Marco Rossiról: érthető, miért került mélyre, most újra kell gombolni a kabátot

Kemény Dénes Marco Rossiról: érthető, miért került mélyre, most újra kell gombolni a kabátot

Az utóbbi évek nagy sikereinek hatására megnőttek a szurkolói elvárások a magyar labdarúgó-válogatottal szemben, Svájc ellen azonban szembejött a fájdalmas valóság – mondta az InfoRádióban a magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya. Kemény Dénes szerint a helyén kell kezelni a magyar csapat Eb-szereplését, Marco Rossit pedig képesnek tartja arra, hogy újra nagy eredményeket érjen el.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan a tűzszüneti felvetésnek

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×