eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 20. szombat Illés
Spanish Lynx
Nyitókép: Getty Images/Daniel Hernanz Ramos

„Egyedülálló feltámadás”: megmenekülhet a kihalástól az ibériai hiúz

Az elmúlt évtizedekben kétezer példány fölé nőtt az ezredforduló környékén a kihalás szélére sodródott, Spanyolországban és Portugáliában őshonos hiúzfaj.

Az ibériai hiúz (Lynx pardinus) "feltámadását" a természetvédelmi szakemberek példátlannak tartják a macskafélék között, különös tekintettel arra, hogy jelenleg a klímaváltozás, a környezetszennyezés és az élőhelyek elvesztése miatt olyan arányban halnak ki a különböző fajok, amire az utóbbi tízmillió évben nem volt precedens.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), amely évente többször kiadott vörös listáján kategorizálja a különböző állatfajokat a rájuk leselkedő kockázat mértéke szerint, csütörtökön sorolta át az ibériai hiúzt a veszélyeztetett kategóriából a sérülékeny kategóriába.

Az ibériai hiúz sárga szeme és rövid barna farka hasonlít a többi hiúzfajéra, de termetre jóval kisebb náluk, és álláról jellegzetes, hosszú fekete szakáll csüng le.

2001-ben a mediterrán erdőségekben már csupán a faj 62 felnőtt példányát tartották számon, de 2022-re a populáció 648-ra nőtt az IUCN adatai szerint. Jelenleg pedig már több mint 2000, fiatal és kifejlett ibériai hiúz él szabadon a hegyvidéki, völgyekkel tagolt, több ezer kilométeren húzódó térségben.

Francisco Javier Salcedo Ortiz, a hiúzfaj megmentésén dolgozó LIFE projekt koordinátora a természetvédelem eddigi legnagyobb eredményeként értékelte ennek a macskafélének a megmenekülését, és dicsérte az ebben közreműködő földtulajdonosokat, gazdákat, vadászokat, valamint a pénzügyi és logisztikai támogatást nyújtó Európai Uniót.

A projektben főként arra összpontosítottak, hogy a faj fő prédájának, a szintén veszélyeztetett üregi nyúlnak a populációját növeljék. Emellett több száz fogságban tartott hiúzt engedtek szabadon, és helyreállították az élőhelyükön lévő bozótokat és erdőket.

Címlapról ajánljuk

Koi Tamás: a vállalati rendszergazdák legnagyobb rémálma vált valóra, hetekig tarthat a káosz

Egy informatikai hiba okoz tömeges leállásokat világszerte. Több országban repülőtereken, bankokban, kórházakban és a médiában is problémákat jelentettek. Egy kiberbiztonsági cég egyik frissítése okozta a hibát, a hatásai pedig napokig, sőt, akár hetekig is tarthatnak – mondta az InfoRádióban Koi Tamás, a HWSW informatikai szakportál újságírója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Utolsó napjait tapossa Joe Biden kampánya? – Íme a drámai számok, amelyek visszalépésre sarkallhatják

Utolsó napjait tapossa Joe Biden kampánya? – Íme a drámai számok, amelyek visszalépésre sarkallhatják

Az elmúlt hét évtizedek óta nem látott felfordulással telt az amerikai politikában: miközben a demokraták az elnöki hivatalt elfoglaló párttársuk újraindulását igyekeztek megpuccsolni, mindent a feje tetejére állított a Donald Trump ellen szombaton megkísérelt merénylet híre. A hetek óta tartó nyomásgyakorlás a sajtóértesülések szerint az eddigi legközelebb járhat céljához, hiszen Joe Biden immáron Kamala Harris esélyeiről kérdezte tanácsadóit, és fontolgatja, hogy visszalépjen a párt 2024-es elnökjelöltségétől. Attól, amit 2020-as ellenfele épp csütörtökön fogadott el a republikánusok jelölőgyűlésén. De mit mondanak a számok, valóban ennyire tarthatatlan Biden helyzete a közvélemény-kutatások fényében? És kik indulhatnak a demokraták részéről a legnagyobb eséllyel? A nyilvános és kiszivárgott adatokat is szemügyre vettük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×