eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Az időközben visszavont, ügynökökről szóló törvénytervezet miatt tüntetnek a georgiai parlament tbiliszi épületének közelében 2023. március 10-én. A külföldi ügynökök - a külföldről finanszírozásban részesülő médiumok, civil szervezetek és magánszemélyek - nyilvántartását előirányzó törvényjavaslat heves tiltakozást váltott ki Tbilisziben, ezért azt visszavonta a kormányzó Georgiai Álom párt.
Nyitókép: MTI/AP/Sah Ajvazov

Várhelyi Olivér szerint ő nem fenyegette meg a grúz elnököt

Az Európai Unió bővítéséért és szomszédságpolitikáért felelős biztosa közleményben reagált a grúz kormányfő azon nyilatkozatára, mely szerint "egy uniós biztos a szlovák miniszterelnök elleni merénylet példájával fenyegette meg". Az uniós biztos sajnálatát fejezte ki, hogy telefonbeszélgetése egy részét kiragadták a szövegkörnyezetből.

Irakli Kobahidze grúz kormányfő csütörtökön közölte, hogy a "külföldi ügynökökről" szóló törvényről folytatott beszélgetés során egy uniós biztos a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet példájával fenyegette meg.

Várhelyi Olivér közleményében azt írta, szomszédságért és bővítésért felelős biztosként Grúzia jelenlegi politikai helyzetét tekintve jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az ország politikai vezetését eltántorítsa a külföldi befolyás átláthatóságáról szóló törvény elfogadásától. Hangsúlyozta: a torvény elfogadása alááshatja Grúzia uniós útját. Kiemelte: a grúz társadalom erős EU-párti érzelmeinek ismeretében a telefonbeszélgetés során úgy érezte,

fel kell hívnia a miniszterelnök figyelmét annak fontosságára, hogy ne szítsák tovább az amúgy is törékeny helyzetet a törvény elfogadásával,

mely további megosztottsághoz és esetlegesen ellenőrizetlen helyzetekhez vezethet Tbiliszi utcáin. "Ezzel kapcsolatban a legutóbbi, Szlovákiában történt tragikus esemény példaként és utalásként hangzott el arra vonatkozóan, hogy hová vezethet egy ilyen nagyfokú polarizáció még Európában is" - fogalmazott.

Várhelyi Olivér sajnálatát fejezte ki amiatt is, hogy telefonhívása egy részét "nemcsak teljesen kiragadták a szövegkörnyezetből", hanem olyan módon mutatták be a nyilvánosságnak, amely a telefonhívás "eredeti céljának teljes félreértelmezését eredményezheti".

A magyar uniós biztos hangsúlyozta: továbbra is arra bíztatja a georgiai hatóságokat, hogy ne fogadják el a törvényt és ezt - mint kiemelte - "Grúzia jól ismert és eddig tisztelt" barátjaként is kéri. Várhelyi Olivér végezetül támogatásáról biztosította a grúzokat, akik - a közlemény szerint - egy európai jövőért dolgoznak.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×