eur:
390.9
usd:
366.7
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Jaroslaw Kaczynski, a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke beszédet mond a lengyel helyhatósági választások első fordulójának estéjén Varsóban 2024. április 7-én. A szavazóhelyiségekből távozók körében végzett felmérés (exit poll) szerint a Jog és Igazságosság párt a szavazatok 33,7 százalékát, a kormánykoalíciót vezető Polgári Koalíció a voksok 31,9 százalékát szerezte meg.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

Szakértő: csak keserédes győzelemről beszélhetett Jaroslaw Kaczynski

A Jog és Igazságosság párt kapta a legtöbb szavazatot, de az eloszlás alapján pozíciókat veszített az ellenzéki párt a lengyelországi helyhatósági választásokon – mondta Dobrowiecki Péter, a Matthias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási projektvezetője.

Az exit poll adatok szerint országos szinten az ellenzéki Jog és Igazságosság Párt kapta a legtöbb szavazatot Lengyelországban a hétvégi helyhatósági választásokon. A részvételi arány 51,5 százalékos volt, ami kisebb, mint a 2018-as voksoláson volt.

„A tavaly év végén leváltott Jog és Igazságosság az önkormányzati választásokon némileg vissza tudta küzdeni magát. Az első helyre tudott befutni 33-34 százalékkal, őket követi a fő kormányerőt adó, Donald Tusk vezette Polgári Platform, 31-32 százalékkal, harmadik helyre pedig szintén az új koalíciós kormány tagja, a Harmadik Út került 13-14 százalékkal” − mondta Dobrowiecki Péter az InfoRádióban.

A Matthias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási projektvezetőjének elemzése alapján a vidéki szavazók mozgósítása jobban sikerült, a fiatalabb városi szavazók viszont kevesen vettek részt a voksoláson. A kisebb településeken a Jog és Igazságosság magabiztosan nyert, miközben vajdasági szinten és a nagyvárosokban a Polgári Platform tudott győzni.

„Tizenhat vajdaságból tízet a Polgári Platform, hatot pedig a Jog és Igazságosság szerzett meg. Utóbbi jellemzően a dél- és kelet-lengyelországi vajdaságokban tudott nyerni. Öt évvel ezelőtt ez az arány fordított volt, akkor a Jog és Igazságosság még kilenc, míg a Polgári Platform hét vajdaságban győzött” − mondta a szakértő, és hozzátette, hogy a nagyvárosok közül Varsóban, Gdanskban és Katowicében magabiztosan tudott győzni a regnáló kormány jelöltje, Krakkó az egyetlen nagy település, ahol szoros a verseny, de ott sem a Jog és Igazságosság és a kormány jelöltje között, hanem helyi jelöltek mérkőznek meg a Polgári Platform jelöltjével.

Dobrowiecki Péter úgy látja, hogy az októberi választási mobilizáció mindkét oldalon visszaesett. A tavalyi parlamenti választásokon 74,38 százalékos volt a részvétel, ami 1989 óta a legnagyobb arány.

„Jaroslaw Kaczynski nyugodt szívvel mondhatta azt a sajtótájékoztatón, hogy a Jog és Igazságosság Lengyelország legerősebb pártja, és megkezdte a visszakapaszkodást a tavalyi választási vereséget követően. Érdemes hozzátenni, hogy

keserédes győzelemről beszélhetünk, számszerűen a legtöbb szavazatot a párt kapta ugyan, de az eloszlásuk úgy alakult, hogy a vajdasági önkormányzatokban vesztett pozíciókat a Jog és Igazságosság”

− mondta a szakértő. Hozzátette, hogy a volt kormánypárt továbbra is uralja a vidéket, ahol 45-50 százalékos támogatottsággal bír.

A lengyelországi helyhatósági választások első fordulójának végleges eredményeit az országos választási bizottság legkésőbb szerdára ígérte. A második fordulóra április 21-én kerül sor azokban a körzetekben, amelyekben a polgármesterjelöltek egyike sem szerezte meg a szavazatok több mint 50 százalékát.

A címlapon Jaroslaw Kaczynski a Jog és Igazságosság Pártjának elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×