eur:
396.45
usd:
369.08
bux:
69661.21
2024. június 20. csütörtök Rafael
Peter Pellegrini szlovák parlamenti elnök, a Hang (Hlas-SD) párt vezetője, elnökjelölt (j) és Ivan Korcok szlovák államfőjelölt, korábbi külügyminiszter (b) választási plakátja Pozsonyban 2024. április 3-án. Az első fordulót Korcok nyerte a szavazatok 42,51 százalékával, a második helyen Pellegrini végzett 37,02 százalékkal, így ők ketten kerültek be az április 6-i második fordulóba.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Véget ért az elnökválasztás Szlovákiában

Szombaton este tíz után bezártak az utolsó szavazóhelyiségek is, így befejeződött Szlovákiában a közvetlen államfőválasztás második, döntő fordulója, amely érdemi fennakadások nélkül, az első becslések szerint az előző fordulóénál magasabb részvételi arány mellett zajlott.

A szavazóhelyiségek az eredeti tervek szerint este tíz órakor zártak volna, ám két választóhelyiségben öt perccel későbbre kellett tolni az urnazárást, s ezzel későbbre tolódott választás befejeződése, valamint a kampánycsend is. A szlovák hatóságok közlése szerint, ettől eltekintve az országos voksolás rendben, problémák nélkül zajlott.

A helyi sajtó napközbeni jelentései szerint a választás részvételi aránya vélhetően magasabb lesz az első fordulóban tapasztalt 51 százaléknál. Az államfőválasztás két héttel korábban tartott első köréből a második fordulóba két jelölt jutott tovább: Ivan Korcok korábbi külügyminiszter és Peter Pellegrini, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnöke.

A választás nem hivatalos részeredményeit folyamatosan teszi majd közzé az éjszaka folyamán a Statisztikai Hivatal (SÚSR), a választás hivatalos végeredményének nyilvánosságra hozatala vasárnap várható.

A vonatkozó szlovák szabályozás szerint az államfőválasztás második fordulójában a győzelemhez már nem kell megszerezni az összes szavazásra jogosult választópolgár szavazatának legalább felét, hanem elégséges a szavazáson résztvevők többségének voksa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 19. 20:37
×
×
×
×