eur:
397.8
usd:
372.17
bux:
70483.38
2024. június 21. péntek Alajos, Leila
Nyitókép: Pixabay

Japán étrendkiegészítő okozhatott halált, és tömeges megbetegedést

Meghalt egy ember, feltehetően amiatt, hogy több éven át fogyasztotta a japán Kobayashi Pharmaceutical vállalat által gyártott koleszterincsökkentő hatású étrendkiegészítő készítményt - jelentette maga a vállalat kedden.

Az érintett, akiről semmilyen személyes adatot nem hoztak nyilvánosságra, nagyjából három éven át, 2021 áprilisa és 2024 februárja között rendszeresen fogyasztotta a gyógyászati terméket, összesen 35 dobozzal vásárolt az évek alatt. A vállalat vizsgálja az összefüggést az érintett halála és az étrendkiegészítő tartós fogyasztása között.

Az étrendkiegészítő a beni-kodzsi nevű összetevőt is tartalmazza, amely egy vörösélesztő által erjesztett, majd porrá őrölt rizskészítmény. A fermentált rizspor gyakorta használatos a hagyományos ázsiai orvoslásban, a koleszterinszint csökkentésére, vagy szívelégtelenségek esetén alkalmazzák – közölte a japán Kyodo hírügynökség.

Az oszakai központú gyógyszergyártó vállalat szerint már több mint hetven ember került kórházba, miután fogyasztott a termékből.

A vesével kapcsolatos panaszok és más egészségügyi problémák miatt érkezett bejelentések után a koleszterincsökkentő készítményből nagyjából 300 ezer doboznyi visszavonásra került további négy, a Kobayashi Parmaceutical által gyártott termék mellett.

A vállalat még múlt hét pénteken beismerte, hogy 13 embernél a termék fogyasztása miatt alakult ki veseelégtelenség vagy más egészségügyi rendellenesség.

Kínában a visszavont termékek online értékesítését felfüggesztették. A kínai sajtó közlése szerint a vörösélesztővel erjesztett rizs előállítása során mérgező citrinin szabadulhat föl, amely veseelégtelenséget, gombás vesebetegséget okozhat. A japán gyógyszergyár azonban tagadja, hogy termékeiben fellelhető lenne a citrinin.

A Kobayashi Parmaceutical 52 vállalatnak értékesítette a vörös rizsport, köztük élelmiszergyártóknak is, mindazonáltal a nagykereskedők és viszonteladók miatt akár több helyre is eljuthatott az alapanyag. A gyógyszergyártó felszólította a vele kapcsolatban álló vállalatokat, hogy vonják vissza a port tartalmazó termékeiket. A cég csak 2023-ban 18,5 tonnányi vörös fermentált rizsport állított elő, ebből 16,1 tonnát más vállalatoknak adott el, ezért kártérítés kifizetését fontolja az érintett károsultak részére.

Mivel a vörös fermentált rizsport ételszínezékként és ízesítőként is használják, így országszerte önkéntes alapon kiterjesztették a port tartalmazó élelmiszerek visszavonását.

Címlapról ajánljuk
A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

A szlovák egészségügyi kormánybiztos szerint nem is volt Covid-járvány

Komoly nemzetközi problémát okozhat Szlovákiának, hogy június elején – a világon egyedüli államként – nem csatlakozott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályaihoz. A Szlovákiát képviselő Peter Kotlár a pozsonyi parlament egészségügy bizottsági ülésén azt mondta, hogy ő csak az „emberi jogokat és az ország szuverenitását” védte azzal, hogy elutasították a dokumentum alkalmazását. Kotlár azt is megismételte, hogy Szlovákiában egyébként sem volt covid-járvány.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.21. péntek, 18:00
Ferencz Orsolya
űrkutatásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 21. 10:50
×
×
×
×