eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Japán étrendkiegészítő okozhatott halált, és tömeges megbetegedést

Meghalt egy ember, feltehetően amiatt, hogy több éven át fogyasztotta a japán Kobayashi Pharmaceutical vállalat által gyártott koleszterincsökkentő hatású étrendkiegészítő készítményt - jelentette maga a vállalat kedden.

Az érintett, akiről semmilyen személyes adatot nem hoztak nyilvánosságra, nagyjából három éven át, 2021 áprilisa és 2024 februárja között rendszeresen fogyasztotta a gyógyászati terméket, összesen 35 dobozzal vásárolt az évek alatt. A vállalat vizsgálja az összefüggést az érintett halála és az étrendkiegészítő tartós fogyasztása között.

Az étrendkiegészítő a beni-kodzsi nevű összetevőt is tartalmazza, amely egy vörösélesztő által erjesztett, majd porrá őrölt rizskészítmény. A fermentált rizspor gyakorta használatos a hagyományos ázsiai orvoslásban, a koleszterinszint csökkentésére, vagy szívelégtelenségek esetén alkalmazzák – közölte a japán Kyodo hírügynökség.

Az oszakai központú gyógyszergyártó vállalat szerint már több mint hetven ember került kórházba, miután fogyasztott a termékből.

A vesével kapcsolatos panaszok és más egészségügyi problémák miatt érkezett bejelentések után a koleszterincsökkentő készítményből nagyjából 300 ezer doboznyi visszavonásra került további négy, a Kobayashi Parmaceutical által gyártott termék mellett.

A vállalat még múlt hét pénteken beismerte, hogy 13 embernél a termék fogyasztása miatt alakult ki veseelégtelenség vagy más egészségügyi rendellenesség.

Kínában a visszavont termékek online értékesítését felfüggesztették. A kínai sajtó közlése szerint a vörösélesztővel erjesztett rizs előállítása során mérgező citrinin szabadulhat föl, amely veseelégtelenséget, gombás vesebetegséget okozhat. A japán gyógyszergyár azonban tagadja, hogy termékeiben fellelhető lenne a citrinin.

A Kobayashi Parmaceutical 52 vállalatnak értékesítette a vörös rizsport, köztük élelmiszergyártóknak is, mindazonáltal a nagykereskedők és viszonteladók miatt akár több helyre is eljuthatott az alapanyag. A gyógyszergyártó felszólította a vele kapcsolatban álló vállalatokat, hogy vonják vissza a port tartalmazó termékeiket. A cég csak 2023-ban 18,5 tonnányi vörös fermentált rizsport állított elő, ebből 16,1 tonnát más vállalatoknak adott el, ezért kártérítés kifizetését fontolja az érintett károsultak részére.

Mivel a vörös fermentált rizsport ételszínezékként és ízesítőként is használják, így országszerte önkéntes alapon kiterjesztették a port tartalmazó élelmiszerek visszavonását.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×