eur:
396.45
usd:
369.08
bux:
69661.21
2024. június 20. csütörtök Rafael
Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter az Európai Külügyi Szolgálat (EEAS) által szervezett első Schuman Biztonsági és Védelmi Fórumon az Európai Parlament brüsszeli épületében 2023. március 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Elképesztő botrány egy nagy hírnévnek örvendő katonai osztag körül

Rendkívüli intézkedés keretében feloszlattak egy, a belga fegyveres erőkhöz tartozó, mintegy 30 katonából álló szakaszt súlyos erőszak és zaklatások miatt – közölte Ludivine Dedonder belga védelmi miniszter.

A súlyos incidenseket az amay-i 4. műszaki zászlóalj egyik szakaszán belül követték el.

Dedonder arról számolt be, hogy tavaly év végén jutott a tudomására, hogy „strukturális problémák vannak a zászlóaljon belül”. Hozzátette, hogy azonnal vizsgálatot indítottak, amely a „súlyos erőszakos cselekményekre” összpontosított.

„Egyebek között megalázó bánásmódról, testi sértésről, zsarolásról, katonák közötti fenyegetésekről, nyomásgyakorlásról és az ezekről az incidensekről való hallgatási kötelezettségről van szó”

– taglalta csütörtöki sajtótájékoztatóján Dedonder.

Michel Hofman admirális, vezérkari főnök kijelentette: több tucat katona megalázó viselkedése egyes esetekben veszélyeztette társaik testi épségét is.

A belga sajtónak nyilatkozók szerint a szóban forgó események több hónapon, sőt több éven keresztül zajlottak.

A védelmi miniszter szerint az érintettek között voltak „tisztek, altisztek, önkéntesek, tapasztalt és kevésbé tapasztalt katonák”. Dedonder azonban hangsúlyozta, hogy „nem a zászlóalj egész személyzete érintett ebben az ügyben”. Egyelőre 14 személlyel szemben indított eljárást a szövetségi ügyészség – tette hozzá az RTBF közszolgálati média.

A miniszter megerősítette, hogy hogy több embert már védelem alá helyeztek, míg a gyanúsítottakat elbocsátották vagy áthelyezték más egységekhez.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az ország hadseregében nincs helye a szexizmus, a rasszizmus vagy a szélsőségesség semmilyen formájának.

A szakasz feloszlatásáról Dedonder úgy nyilatkozott, hogy „kemény intézkedés, amellyel a minisztérium erős jelzést kíván küldeni”.

Hofman admirális szerint „komoly döntésről van szó, valószínűleg az egyetlen ilyen jellegű intézkedés a belga hadsereg közelmúltbeli történetében”. „A szakasz feloszlatásáról szóló döntésnek példaként is kell szolgálnia, és elgondolkodtatónak kell lennie” – mondta a tábornok.

Az amay-i zászlóalj 1913-ban alakult, és részt vett az első világháborúban. Nagy hírnévnek örvend a belga hadseregen belül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 19. 20:37
×
×
×
×