eur:
389.63
usd:
363.15
bux:
68130.39
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Forrás: a Román Vízügyi Igazgatóság Facebook-oldala / Apele Române

Vörösre színeződött a Sebes-Körös egyik mellékága

A szakértők a vasárnapi 2,9-es erősségű földrengés miatti bányaomlással hozzák összefüggésbe a Bárod-patak vörösre színeződését. Még vizsgálják, mi kerülhetett a patakba, de kiadták a vízszennyezés-riasztást.

A Román Vízügyi Igazgatóság több bejelentést is kapott a víz elszíneződéséről - számol be róla a Maszol. Egy 50 éve nem üzemelő bánya egyik aknájának beomlásával hozzák összefüggésbe a jelenséget, amin áthalad a patak.

Az alagútból fél köbméter víz folyik másodpercenként, a Sebes-Körösben tíz-tizenkétszeres mértékben hígul a szennyezés koncentrációja, ennek ellenére az alsólugosi víztározóig terjed a hatása.

A vízügy műszaki személyzete folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet egészen a jelenség megszűnéséig, amíg a víz ismét normális határértékek közé nem kerül

- írja Facebook-bejegyzésében a Román Vízügyi Igazgatóság.

Mint írja a lap, Manz Péter biofizikus és kutatóbúvár, aki a különleges, extrém környezetek, köztük bányapatakok vizének és iszapjának mikrobiális ökoszisztémáit vizsgálja, azt tapasztalta, hogy a bezárt és működő bányák vizei tisztításának elhanyagolása miatt egyes patakokban és folyókban a cink, réz, nikkel, alumínium, kobalt, ólom, higany, uránium és más anyagok koncentrációja a megengedett értékek sokszorosa.

A szakértő a lap kérésére elmondta: a felelőtlenül kezelt, bezárt és működő bányák egyrészt lassan pusztító, krónikus szennyezést okoznak, másrészt pedig egy jelentősebb esőzés nagy mennyiségű szennyezett iszapot moshat ki a tárnákból, meddőhányókból vagy ülepítő tavakból, ami látványos környezeti katasztrófákhoz vezet.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×