eur:
394.38
usd:
369.8
bux:
65045.06
2024. április 21. vasárnap Konrád
Nyitókép: Forrás: a Román Vízügyi Igazgatóság Facebook-oldala / Apele Române

Vörösre színeződött a Sebes-Körös egyik mellékága

A szakértők a vasárnapi 2,9-es erősségű földrengés miatti bányaomlással hozzák összefüggésbe a Bárod-patak vörösre színeződését. Még vizsgálják, mi kerülhetett a patakba, de kiadták a vízszennyezés-riasztást.

A Román Vízügyi Igazgatóság több bejelentést is kapott a víz elszíneződéséről - számol be róla a Maszol. Egy 50 éve nem üzemelő bánya egyik aknájának beomlásával hozzák összefüggésbe a jelenséget, amin áthalad a patak.

Az alagútból fél köbméter víz folyik másodpercenként, a Sebes-Körösben tíz-tizenkétszeres mértékben hígul a szennyezés koncentrációja, ennek ellenére az alsólugosi víztározóig terjed a hatása.

A vízügy műszaki személyzete folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzetet egészen a jelenség megszűnéséig, amíg a víz ismét normális határértékek közé nem kerül

- írja Facebook-bejegyzésében a Román Vízügyi Igazgatóság.

Mint írja a lap, Manz Péter biofizikus és kutatóbúvár, aki a különleges, extrém környezetek, köztük bányapatakok vizének és iszapjának mikrobiális ökoszisztémáit vizsgálja, azt tapasztalta, hogy a bezárt és működő bányák vizei tisztításának elhanyagolása miatt egyes patakokban és folyókban a cink, réz, nikkel, alumínium, kobalt, ólom, higany, uránium és más anyagok koncentrációja a megengedett értékek sokszorosa.

A szakértő a lap kérésére elmondta: a felelőtlenül kezelt, bezárt és működő bányák egyrészt lassan pusztító, krónikus szennyezést okoznak, másrészt pedig egy jelentősebb esőzés nagy mennyiségű szennyezett iszapot moshat ki a tárnákból, meddőhányókból vagy ülepítő tavakból, ami látványos környezeti katasztrófákhoz vezet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 21. 19:58
×
×
×
×