eur:
394.33
usd:
370.09
bux:
65125.52
2024. április 22. hétfő Csilla, Noémi
Beach and rock scenery. Jalakara Villa Hotel, Andaman and Nicoar Islands, India. Architect: Ajith Andagere, 2016.. (Photo by: Ed Reeve/View Pictures/Universal Images Group via Getty Images)
Nyitókép: Getty Images

Új "ékszerdoboz" szigetek tartják lázban a világot

India kilencmilliárd dolláros projekt keretében új hajózási kereskedelmi központot és turistaparadicsomot szeretne kialakítani egyik szövetségi területén, az Andamán- és Nikobár-szigeteken, egyfajta "új Hongkongot" létesítene. Nemzetközi jogvédők szerint azonban ezzel a beruházással a helyi ökológia és az őslakos törzsek élete is veszélybe kerülhet.

Nagy visszhangja volt a nemzetközi nyilvánosságban az indiai elnök látogatásának az Andamán- és Nikobár-szigeteken, ami miatt komoly bírálatokat is kapott Draupadi Murmu, mivel az indiaiak állítólag számos környezetvédelmi szempontot felrúgva Dél-Ázsia „Hongkongjává” kívánják átalakítani a régiót – írja a Portfolio a Nikkei Asia értesülése alapján.

Az apró területű szárazföldek stratégiai fontosságú helyen fekszenek, az Indiai-óceán keleti medencéjében, Srí Lankától 1300 kilométerre keletre. Az indiai kormány azt tervezi, hogy kilencmilliárd dolláros beruházás keretében átalakítja a mintegy 1800 négyzetkilométeres szigetcsoport egy részét.

Nemzetközi repülőteret, hajózási terminált, turisztikai létesítményeket, egy erőművet és egy ipari parkot is létesítenének az Andamán- és Nikobár-szigeteken.

Az indiai kabinet legfőbb célja egy új hajózási kereskedelmi központ és turistaparadicsom létrehozása a térségben, ugyanis a szigetek az egyik legforgalmasabb tengeri útvonal mentén helyezkednek el.

Indiát vélhetően aggasztja az egyre jelentőségteljesebb kínai jelenlét a térségben, ezért a szigetcsoport fejlesztését geopolitikai, valamint katonai és biztonsági szempontok is döntően befolyásolhatják.

A környezetvédők viszont hevesen tiltakoznak, mert megítélésük szerint a projekt a helyi ökológiát és az őslakos törzsek életét egyaránt veszélyezteti. Nemzetközi jogvédők szerint ha a Nagy-Nikobár-szigeten létrejön „India Hongkongja”, az népirtáshoz vezethet. Attól tartanak ugyanis, hogy az építkezések során kiirtják az esőerdőket, ahol több kisebb törzs is él.

Arjun Munda, India törzsi ügyekért felelős minisztere a vádakra reagálva közölte: az építkezések előtt és közben minden lehetséges óvintézkedést megtesznek, ezért szerinte nincs ok aggodalomra a gyéren lakott szigeteken.

Címlapról ajánljuk
Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Mostantól rendkívüli helyzetet hirdethetnek a felvidéki medvetámadások miatt

Jóváhagyta a szlovák kormány a problematikus medvék likvidálásáról szóló törvényjavaslatot, de ez nem tartóztatja fel a ragadozókat. Tavaly összesen 14, idén az eddigi négy hónap alatt már több mint tíz alkalommal támadt emberre a barnamedve északi szomszédunknál. Az elmúlt napokban két újabb medvetámadást regisztráltak Szlovákiában. Legutóbb vasárnap, amikor egy önkéntes tűzoltót harapott lábon a vadállat.

Az iszlamizmus „tiktokizálódásától” óv a német alkotmányvédelmi hivatal

A fiatal muszlimok radikalizálódásának veszélyére figyelmeztetett a brandenburgi alkotmányvédelmi hivatal. A hatóság szerint ennek eszköze, különösen a közel-keleti konfliktus óta, a TikTok közösségi platform. A hivatal hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a szalafista influenszerek használják a platform gyors ütemben növekvő "hatókörét".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Hetek óta tartó esés után emelkedtek hétfőn a tőzsdék

Eseménydús hét előtt állnak a tőzsdék, a befektetők továbbra is kiemelten figyelik az elmúlt hetek kereskedési hangulatát meghatározó közel-keleti eseményeket, de emellett egy másik nagy sztorihoz, a vártnál tartósan magasabbnak bizonyuló amerikai inflációhoz is új muníciót kapunk, ugyanis érkezik majd a Fed kedvenc inflációs mutatója. Mindeközben egyedi részvények szintjén is jelentősebb mozgások várhatók, hiszen a héten beindul a gyorsjelentési dömping az olyan nagy tech vállalatok vezetésével, mint a Microsoft, az Alphabet (Google), és a Meta Platforms. A piac közben igyekszik korrigálni az elmúlt időszakban látott esés után, Európában is feljebb kerültek a vezető indexek, és az USA is emelkedéssel próbálkozik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×