eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Beach and rock scenery. Jalakara Villa Hotel, Andaman and Nicoar Islands, India. Architect: Ajith Andagere, 2016.. (Photo by: Ed Reeve/View Pictures/Universal Images Group via Getty Images)
Nyitókép: Getty Images

Új "ékszerdoboz" szigetek tartják lázban a világot

India kilencmilliárd dolláros projekt keretében új hajózási kereskedelmi központot és turistaparadicsomot szeretne kialakítani egyik szövetségi területén, az Andamán- és Nikobár-szigeteken, egyfajta "új Hongkongot" létesítene. Nemzetközi jogvédők szerint azonban ezzel a beruházással a helyi ökológia és az őslakos törzsek élete is veszélybe kerülhet.

Nagy visszhangja volt a nemzetközi nyilvánosságban az indiai elnök látogatásának az Andamán- és Nikobár-szigeteken, ami miatt komoly bírálatokat is kapott Draupadi Murmu, mivel az indiaiak állítólag számos környezetvédelmi szempontot felrúgva Dél-Ázsia „Hongkongjává” kívánják átalakítani a régiót – írja a Portfolio a Nikkei Asia értesülése alapján.

Az apró területű szárazföldek stratégiai fontosságú helyen fekszenek, az Indiai-óceán keleti medencéjében, Srí Lankától 1300 kilométerre keletre. Az indiai kormány azt tervezi, hogy kilencmilliárd dolláros beruházás keretében átalakítja a mintegy 1800 négyzetkilométeres szigetcsoport egy részét.

Nemzetközi repülőteret, hajózási terminált, turisztikai létesítményeket, egy erőművet és egy ipari parkot is létesítenének az Andamán- és Nikobár-szigeteken.

Az indiai kabinet legfőbb célja egy új hajózási kereskedelmi központ és turistaparadicsom létrehozása a térségben, ugyanis a szigetek az egyik legforgalmasabb tengeri útvonal mentén helyezkednek el.

Indiát vélhetően aggasztja az egyre jelentőségteljesebb kínai jelenlét a térségben, ezért a szigetcsoport fejlesztését geopolitikai, valamint katonai és biztonsági szempontok is döntően befolyásolhatják.

A környezetvédők viszont hevesen tiltakoznak, mert megítélésük szerint a projekt a helyi ökológiát és az őslakos törzsek életét egyaránt veszélyezteti. Nemzetközi jogvédők szerint ha a Nagy-Nikobár-szigeten létrejön „India Hongkongja”, az népirtáshoz vezethet. Attól tartanak ugyanis, hogy az építkezések során kiirtják az esőerdőket, ahol több kisebb törzs is él.

Arjun Munda, India törzsi ügyekért felelős minisztere a vádakra reagálva közölte: az építkezések előtt és közben minden lehetséges óvintézkedést megtesznek, ezért szerinte nincs ok aggodalomra a gyéren lakott szigeteken.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×