eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Lipcse, 2014. november 6.Vasúti szerelvény áll a lipcsei pályaudvaron 2014. november 6-án, a négynapos német vasutassztrájk első napján. A vasutasok béremelést, a heti munkaidő kétórás csökkentését és az ágazati tarifaszerződés megkötését követelik.(MTI/EPA/Peter Endig)
Nyitókép: MTI/EPA/Peter Endig

Újra lebénul Németország: ütemezetten leáll a tömegközlekedés

Könyörtelenül betartja szavát a német közszolgálati dolgozók szakszervezete, a Verdi. A több mint négymillió tagot tömörítő szakszervezet ebben az évben immár második alkalommal hirdetett országos sztrájkot, ami egy kivételével valamennyi tartományban rendkívüli fennakadásokhoz vezethet a tömegközlekedésben.

A sztrájk hétfő reggel Rajna-Pfalz, Schleswig-Holstein és Saar-vidék tartományokban már meg is kezdődött. Az újabb országos munkabeszüntetés oka, hogy Bajorország kivételével nem hoztak eredményt a helyi tömegközlekedési vállalatokkal az új kollektív szerződéseiről folytatott tárgyalások A Verdi szerint az érintett tizenöt tartományban a munkabeszüntetés "hullámokban" zajlik majd, az egyes tartományokban különböző napokon zajlik a sztrájk.

A Verdi naponta tájékoztatást tervez arról, hogy a munkabeszüntetés melyik tartományban folytatódik. Ennek célja, hogy az utasok lehetőség szerint előre felkészülhessenek a várható kényelmetlenségekre. A szövetség szerint a csúsztatott" sztrájkot indokolja az is, hogy a követelések az egyes tartományokban különbözőek. Több tartományban közös követelésnek számít a munkaidő csökkentése, illetve műszakpótlék bevezetése. De a követelések között szerepel annak biztosítása is, hogy a munkavállalók a késéseket teljes egészében a munkaidő részeként számolhassák el.

Az önálló tartománynak számító Berlinben, Alsó-Szászországban és Hessenben szerdán, csütörtökön, illetve pénteken kerül sor a munkabeszüntetésre. Információk szerint a tárgyalások több mint 130 közlekedési vállalatot, továbbá 90 ezer alkalmazottat érintenek.

Rendkívüli társa is akadt a Verdi szakszervezeti szövetségnek péntekre, a partner a Friday for Future környezetvédő szervezet. A szövetség és klímavédő szervezet a klímabarát közlekedés jegyében állapodott meg az együttműködésben. A Friday for Future péntekre szerte az országban tüntetéseket hirdetett meg.

A Verdi által meghirdetett munkabeszüntetés szombatig tart. A figyelmeztető sztrájkok valószínűleg több ezer busz-, metró- és villamosjárat törléséhez vezethetnek.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×