eur:
388.14
usd:
359.25
bux:
68485.5
2024. május 30. csütörtök Janka, Zsanett
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtóértekezletet tart a 60. alkalommal megrendezett müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia Transzatlanti Fórum elnevezésű rendezvénye előtt 2024. február 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Az EB három héten belül ismerteti védelmi ipari stratégiáját

Az Európai Bizottság márciusban mutatja be az EU védelmi ipari stratégiáját, amely egyebek között a hadiipari termelés több mint 20 százalékos növelését irányozza elő – ígérte Ursula von der Leyen, a testület vezetője a müncheni biztonságpolitikai konferencián szombaton, hozzátéve, hogy a választások után megalakuló új összetételű Európai Bizottságban (EB), amennyiben újra bizalmat kapna, létrehozná a védelmi biztosi posztot.

Ursula von der Leyen szerint az EB mintegy három héten belül ismerteti védelmi ipari stratégiáját. Nem sok részletet közölt, de mint mondta, "többet kell költeni a hadiiparra, és ezt már tesszük is. Tavaly a hadiipari termelés 20 százalékkal nőtt és még nagyobb lesz a jövőben".

Közölte: a javaslat célja egyebek között a védelmi kiadások növelése, "hatékonyabb költés" a közös beszerzések és megállapodások révén, amelyek az ipar kiszámíthatóságát és az európai fegyveres erők közötti jobb átjárhatóságot biztosítják.

Hozzátette, hogy Ukrajnát be kell vonni Európa védelmi programjaiba.

Elmondta azt is, hogy amennyiben újraválasztják, az Európai Bizottságban létrehozza a védelmi biztosi posztot. "Még nem tudom, melyik ország adná a biztost, de szükség van rá" - mondta Ursula von der Leyen.

Ilyen poszt az Európai Unió létrehozása óta még nem létezett az Európai Bizottságban.

Ursula von der Leyen egy kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az Európai Bizottság az Oroszország befagyasztott vagyonából származó bevételt részben az Ukrajnának készülő fegyverek gyártásának finanszírozására, az országnak nyújtandó támogatásra és Ukrajna újjáépítésére kívánja felhasználni. Azt mondta, hogy már sikerült megteremteni az ehhez szükséges jogi alapot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.30. csütörtök, 18:00
Cseh Katalin
a Momentum elnökségi tagja és EP-képviselőjelöltje
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×