eur:
389.26
usd:
362.5
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A francia haditengerészet, a Marine Nationale által 2019. március 14-én közreadott képen egy tíz kilométer hosszú és egy kilométer széles olajfolt úszik a tengeren a Vizcayai-öbölben, a francia partok előtt, miután kigyulladt, majd március 13-án elsüllyedt a Grimaldi olasz társaság Grande America konténerszállító hajója a francia partok előtt.  A fedélzetén tartózkodó mind a 27 embert kimentették francia és brit mentők. A francia hatóságok erőfeszítéseket tesznek a tengerbe ömlő olaj terjedésének megakadályozására.
Nyitókép: MTI/AP

Olajkatasztrófa a Karibi-térségben - videó

Több kilométer hosszú olajfolt terjeng a Karibi-térségben. A szennyezés egy zátonyra futott hajóból szivárog több napja. Az események súlyosbodása miatt a kormány a legmagasabb, 3. szintű katasztrófának minősíthetik az esetet.

A tobagói katasztrófavédelem adatai szerint az olajfolt hossza 11,6 kilométer, és a felborult hajót a partoktól nyugatabbra, a szárazföld közelében találták meg.

Az olajfolt már károsította a zátony egy részét Scarborough partjainál - jelentette az Amerika Hangja (Voice of America, VoA) amerikai nemzetközi műsorszolgáltató. A hatóságok attól is tartanak, hogy az olajszennyezés veszélyezteti a halakat és egyéb tengeri élőlényeket.

Trinidad és Tobago miniszterelnöke, Keith Rowley valódi katasztrófának nevezte az esetet.

A hajó már szerdán zátonynak ütközött, akkor kezdett szivárogni belőle az olaj. A hatóságok még aznap bejelentést kaptak a felborult hajóról, viszont a legénység részéről nem kaptak segélyhívást - közölte a VoA, hozzátéve, hogy a hatóságok a hajóra a legénysége nélkül találtak rá.

A BBC brit közmédia szerint nagyjából 1000 önkéntes csatlakozott a munkálatokhoz, hogy eltakarítsák a szennyező olajat, míg a búvárok megpróbálták izolálni a szivárgás forrását. Az elhagyott hajót Gulfstream néven azonosították.

Tobago kormányfője, Farley Augustine elmondása szerint

az események súlyosbodása miatt a kormány a legmagasabb, 3. szintű katasztrófának minősítheti az esetet.

A szerencsétlenség pont a karneváli szezonban sújtott le Tobagóra, amely az egyik legjelentősebb helyi turisztikai esemény. A Venezuela partjainál fekvő Trinidad és Tobago szigetállam az 1958-as függetlenedésig brit gyarmati uralom alatt állt.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×