eur:
393.87
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: James L. Amos/Getty Images

Egyre terjed a karibi olajszivárgás, több száz mérföldet tett már meg

A szivárgás egy Tobago partjainál felborult uszályból származik, már Bonaire szigetét is elérte, veszélyeztetve az élővilágot és az embereket.

A Venezuelától 80 kilométerre északra található Bonaire szigetét elért olajfolt az emberi egészségen kívül a természeti értékeket, így a tengeri élővilágot, a korallzátonyokat és a mangrove-erdőket is fenyegeti - írja a BBC híradása nyomán a Portfolio.

A Hollandia különleges önkormányzati területét képező sziget hatóságainak tájékoztatása szerint Bonaire keleti partvidékét, beleértve Sorobon, Lac és Lagun területeit is, jelentős olajszennyezés érte. Az olajszivárgást először február 7-én észlelte Trinidad és Tobago parti őrsége - az uszályt követve találták meg azt egy zátonyon Tobago déli partjaitól mintegy 150 méterre.

Az uszályon nem tartózkodott legénység, és a parti őrség semmilyen vészjelzést nem kapott.

Egyelőre nem ismert, hogy kinek a tulajdonában áll a felborult uszály és mi okozhatta annak elsüllyedését, azonban a parti őrség észrevette a "Gulfstream" nevet felfestve a hajó oldalán.

A Trinidad és Tobagói hatóság szerint az uszály Panamából indult és egy vontatóhajó húzhatta, és úgy tűnik, Guayanába tartott. Információk szerint az uszály január végén megállt Pozuelos-öbölben, egy venezuelai kikötőben, amelyet az állami tulajdonú PdVSA olajtársaság használ.

Trinidad és Tobago miniszterelnöke február 11-én nemzeti vészhelyzetet hirdetett ki, a katasztrófavédelem igyekszik megfékezni a kiömlést, de az olaj továbbra is szivárog az uszályból.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×