eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: James L. Amos/Getty Images

Egyre terjed a karibi olajszivárgás, több száz mérföldet tett már meg

A szivárgás egy Tobago partjainál felborult uszályból származik, már Bonaire szigetét is elérte, veszélyeztetve az élővilágot és az embereket.

A Venezuelától 80 kilométerre északra található Bonaire szigetét elért olajfolt az emberi egészségen kívül a természeti értékeket, így a tengeri élővilágot, a korallzátonyokat és a mangrove-erdőket is fenyegeti - írja a BBC híradása nyomán a Portfolio.

A Hollandia különleges önkormányzati területét képező sziget hatóságainak tájékoztatása szerint Bonaire keleti partvidékét, beleértve Sorobon, Lac és Lagun területeit is, jelentős olajszennyezés érte. Az olajszivárgást először február 7-én észlelte Trinidad és Tobago parti őrsége - az uszályt követve találták meg azt egy zátonyon Tobago déli partjaitól mintegy 150 méterre.

Az uszályon nem tartózkodott legénység, és a parti őrség semmilyen vészjelzést nem kapott.

Egyelőre nem ismert, hogy kinek a tulajdonában áll a felborult uszály és mi okozhatta annak elsüllyedését, azonban a parti őrség észrevette a "Gulfstream" nevet felfestve a hajó oldalán.

A Trinidad és Tobagói hatóság szerint az uszály Panamából indult és egy vontatóhajó húzhatta, és úgy tűnik, Guayanába tartott. Információk szerint az uszály január végén megállt Pozuelos-öbölben, egy venezuelai kikötőben, amelyet az állami tulajdonú PdVSA olajtársaság használ.

Trinidad és Tobago miniszterelnöke február 11-én nemzeti vészhelyzetet hirdetett ki, a katasztrófavédelem igyekszik megfékezni a kiömlést, de az olaj továbbra is szivárog az uszályból.

Címlapról ajánljuk
Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Különleges kéktúrás kiállítása nyílt Burger Barnának

Október 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Kékvándor című kiállítás, amely a 2017-ben elhunyt Burger Barna fotográfus kéktúrás fotóit mutatja be. A tárlat kurátora, Csizek Gabriella az InfoRádióban elmondta: összesen tizenkét tájegységen keresztül ismerhetjük meg az Országos Kéktúra teljes útvonalát, miközben a fotóművész egyedi látásmódjának köszönhetően a ráismerés szépségével tárulnak elénk gyöngyőrű tájak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×