eur:
390.67
usd:
366.18
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Man dressed in black with a balaclava on his head looking through car window and wondering how to break into this car. Car thief, car theft concept
Nyitókép: djedzura/Getty Images

Kiderült, miért nem viszik az autótolvajok az elektromos kocsikat

Gond van a hatótávval, töltés nélkül nehéz vele messzire eljutni.

Egész Európában, így Németországban is komoly fejtörést okoznak az autólopások. A német szövetség bűnügyi rendőrség adatai szerint 2022-ben 14 611 autót loptak el, ami 20 százalékkal több az egy évvel korábbinál – írja a vezess.hu.

Egyedül Szászországban csökkent a tendencia, ami egy speciális egység munkájának köszönhető: a „Solo Kfz” 40 fős csapata álcázva épül be, majd buktatja le a különböző bűnbandákat. Henning Hauswald, a különleges egység vezetője az Auto Bildnek beszélt arról, hogy a szervezett bűnözésben főként csehek, lengyelek, litvánok, magyarok és románok vesznek részt.

A rendszerint öt-tíz vagy 15-20 főből álló bandák elsősorban olyan drága autókra vadásznak, mint amilyenek a BMW M-, valamint a Mercedes-Benz AMG-modelljei, de az Audik és a Volkswagen kisbuszai is meglehetősen kapósak. Ugyanez az elektromos hajtású autókról már nem mondható el, ami leginkább azzal magyarázható, hogy a kelet-európai régióban a töltési infrastruktúra még nagyon kezdetlegesnek számít.

"Nincs idejük arra a tolvajoknak, hogy a töltőállomásig autózzanak" – jelentette ki Hauswald. A bűnözők hatótávolsággal szembeni félelme egyáltalán nem alaptalan: benne van ugyanis a pakliban, hogy ha Hessenből vagy Alsó-Szászországból ellopnak egy elektromos autót, az még a lengyel határ előtt lemerül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×