eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Teljes napfogyatkozás a chilei La Silla Obszervatóriumból nézve, Coquimbo tartományban 2019. július 2-án. A napfogyatkozás mintegy 150 kilométer széles sávja Chilét a csendes-óceáni partvidékén fekvő La Serena városnál érte el, és az argentin fővárosnál, Buenos Airesnél hagyta el a dél-amerikai földrészt A Chilei Csillagászati Társaság adatai szerint az ország ezúttal elsötétült részén több mint négyszáz éve, 1592 óta nem volt látható teljes napfogyatkozás, s a következő ilyen esemény 2165-ben várható.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Alberto Valdes

Nemsokára teljes napfogyatkozás lesz Amerikában

Áprilisban érkezik a ritka jelenség, amit Észak-Amerikában lehet majd megfigyelni - legutóbb hét éve volt hasonló.

A NASA közölte, április 8-án többfelé teljes napfogyatkozást figyelhetnek meg az Egyesült Államokban élők, de részlegesen majdnem a teljes lakosság láthatja a nem mindennapi eseményt - írja az Index az amerikai űrkutatási hivatal híradása alapján.

A hivatal kiemelte, a mostani hasonló lesz, mint amilyen a 2017-es napfogyatkozás volt, ám több szempontból is különlegesebbnek ígérkezik, mint az előző. Ezek közül a legfontosabb, hogy

a napfogyatkozás most nagyobb területet fed majd le, így sokkal több ember láthatja azt.

A NASA szerint szerint 2024-ben az Egyesült Államokban élők 99 százaléka csodálhatja meg a részleges vagy teljes napfogyatkozást onnan, ahol él, ezenkívül az ország minden szomszédos államában, valamint Alaszka és Hawaii egyes részein is legalább részlegesen tapasztalhatják a jelenséget a helyiek.

A mostani napfogyatkozás abban is különbözik a korábbitól, hogy hosszabb lesz, bizonyos térségekben akár 4 perc 28 másodpercig is megfigyelhető lehet.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×